Grillowane banany z rozmarynem, sosem toffi i szybkimi lodami

Grillowane banany z rozmarynem, sosem toffi i szybkimi lodami
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
James Martin i jego ogród (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Przygotowanie:


Banany:
4 duże banany
4 gałązki rozmarynu

Sos toffi:
150 g masła
150 g ciemnego cukru trzcinowego
2 łyżki ciemnego syropu z melasy (black treacle)
2 łyżki syropu z melasy (golden syrup)
200 ml śmietany kremówki

Lody:
4 banany
¼ łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 - 4 łyżki cukru, do smaku
150 ml maślanki


Przygotowanie:
Banany na lody obierz, pokrój na kawałki i zamroź. Rozgrzej grill lub patelnię grillową. Ugrilluj banany. Końcówkę każdego natnij nożem i wbij tam gałązkę rozmarynu. Połóż banany na grillu i piecz po 3-4 minuty z każdej strony, aż skóra ściemnieje i zacznie pękać. Przygotuj sos. Postaw rondel na średnim ogniu, roztop w nim masło i dodaj pozostałe składniki. Doprowadź do wrzenia. Przygotuj lody. Wrzuć zamrożone banany do malaksera i zmiksuj na gładko. Dodaj ekstrakt waniliowy, cukier i połowę maślanki i miksuj przez chwilę. Ciągle miksując powoli wlej resztę maślanki. Miksuj, aż masa będzie gładka i kremowa. Wyjmij rozmaryn z bananów, rozetnij skórkę, ale nie obieraj jej. Przełóż na talerz, polej szczodrze sosem i nałóż na wierzch łyżkę lodów. Podawaj od razu.

Przepis opracowany na podstawie programu \"James Martin i jego ogród\".

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA