Gotowany kurczak z sosem z tuńczyka

Gotowany kurczak z sosem z tuńczyka
Oceń przepis:
36 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.20)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Kurczak
½ szklanki cebuli pokrojonej na plasterki
½ szklanki pokrojonego na plasterki pora
1 szklanka pokrojonych na plasterki pieczarek
½ szklanki pokrojonej w kostkę marchewki
½ szklanki pokrojonego w kostkę selera naciowego
1 łyżeczka soli
¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
5 szklanek wody
4 połówki piersi kurczaka (bez skóry, po 180 g)

Sos tuńczykowy
1 puszka sardeli w oleju (60 g)
1 puszka tuńczyka (najlepiej w oleju) (90 g)
1 duże żółtko jajka
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka świeżego soku z cytryny
1 łyżka wody
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki sosu tabasco
½ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
4 szklanki liści rukoli, umytych i osuszonych
1 łyżka kaparów osączonych z zalewy
1 łyżka posiekanego szczypiorku

Przygotowanie kurczaka
Do dużego garnka (najlepiej ze stali nierdzewnej) wrzucić cebulę, pora, pieczarki, marchewkę i selera. Doprawić solą i pieprzem. Wlać wodę. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień na średni i gotować przez 5 minut. Włożyć piersi kurczaka i gotować, aż bulion zacznie wrzeć. Gotować 15 sekund. Zdjąć garnek z ognia. Przykryć i zostawić mięso w bulionie na 12-15 minut.

Przygotowanie sosu tuńczykowego
Odłożyć 4 sardele do przybrania. Tuńczyka i pozostałe sardele przełożyć do malaksera wraz z olejem z obu puszek. Dodać żółtko, musztardę, sok z cytryny, wodę, sól i tabasco. Miksować kilka sekund. Przy pracującym urządzeniu przez podajnik wlewać cienkim strumieniem oliwę, aż powstanie gładki sos.

Przed podaniem rozłożyć rukolę na osobne cztery talerze. Łyżką cedzakową wyjąć mięso z bulionu. Pokroić w poprzek włókien na 4 plastry. Ułożyć na liściach rukoli. Polać kurczaka sosem tuńczykowym i przybrać po 1 z odłożonych sardeli. Posypać kaparami i szczypiorkiem. Podawać w temperaturze pokojowej. Podgrzać bulion, rozlać do czterech miseczek i podawać z kurczakiem.

© Jacques Pepin

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA