Główka włoskiej kapusty
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
Składniki:
- główka włoskiej kapusty
- 25 g roztopionego masła
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z całej główki kapusty zerwij zewnętrzne liście. Blanszuj je w osolonym wrzątku przez 5-6 minut. Wrzuć do wody z lodem. Rozetnij kapustę na ćwiartki, usuń głąb. Poszatkuj, blanszuj przez kilka minut we wrzątku. Odcedź, przełóż do miski. Polej roztopionym masłem. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Talerz do zupy wyłóż folią spożywczą. Posmaruj roztopionym masłem. Ułóż zblanszowane, zewnętrzne liście tak, aby zachodziły na siebie i szczelnie wypełniły dno talerza. Dopraw solą i pieprzem. Włóż poszatkowaną kapustę z masłem. Przykryj szczelnie zblanszowanymi liśćmi. Podwiń te na dnie talerza do środka. Przykryj folią spożywczą. Połóż krążek z tektury. Dociśnij kilkoma pustymi talerzami. Wstaw na kilkanaście minut do mikrofalówki. Wyjmij, zdejmij ciężar i krążek, usuń folię. Przykryj talerzem, na którym będzie serwowane danie. Przewróć, podziel na porcje i podawaj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W