Główka włoskiej kapusty

Główka włoskiej kapusty
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki

Składniki:

  • główka włoskiej kapusty
  • 25 g roztopionego masła
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Z całej główki kapusty zerwij zewnętrzne liście. Blanszuj je w osolonym wrzątku przez 5-6 minut. Wrzuć do wody z lodem. Rozetnij kapustę na ćwiartki, usuń głąb. Poszatkuj, blanszuj przez kilka minut we wrzątku. Odcedź, przełóż do miski. Polej roztopionym masłem. Dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Talerz do zupy wyłóż folią spożywczą. Posmaruj roztopionym masłem. Ułóż zblanszowane, zewnętrzne liście tak, aby zachodziły na siebie i szczelnie wypełniły dno talerza. Dopraw solą i pieprzem. Włóż poszatkowaną kapustę z masłem. Przykryj szczelnie zblanszowanymi liśćmi. Podwiń te na dnie talerza do środka. Przykryj folią spożywczą. Połóż krążek z tektury. Dociśnij kilkoma pustymi talerzami. Wstaw na kilkanaście minut do mikrofalówki. Wyjmij, zdejmij ciężar i krążek, usuń folię. Przykryj talerzem, na którym będzie serwowane danie. Przewróć, podziel na porcje i podawaj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA