Gicz jagnięca z fasolą
Przygotował:
Adam Borowicz
- Seria kulinarna:
- Co je Borowicz na Śląsku? (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z jagnięciny i baraniny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 3 golonki jagnięce z kością
- 300 g białej fasoli
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 1 bulwa kopru włoskiego
- 4 ząbki czosnku
- 3 gałązki tymianku
- 1 czerwone chili
- 1 liść laurowy
- 250 ml białego wytrawnego wina
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- 4 dojrzałe pomidory
- pęczek pietruszki
- sól
- pieprz mielony
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Golonki posolić i popieprzyć, odstawić na noc do lodówki. Rozgrzać olej na patelni i obsmażyć, aż się zarumienią. Przełożyć na talerz i odstawić.
Cebulę, marchew, koper włoski, czosnek i pomidory pokroić w grubą kostkę,
wrzucić na patelnię po golonkach, dodać przecier pomidorowy, namoczoną przez noc i odcedzoną fasolę, drobno posiekane chili, tymianek i liść laurowy. Przesmażyć wszystkie składniki, dolać 250 ml wina, dodać sól, pieprz do smaku i gotować jeszcze przez około pięć minut. Dodać litr bulionu, wymieszać wszystkie składniki i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Ułożyć obsmażone giczki kością do góry i piec w piekarniku przez pierwsze dwie godziny w temperaturze 160 stopni C. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 30 minut do zarumienienia giczki.
Wyłożyć fasolę z warzywami na spód talerza, na górze ułożyć gicz i posypać posiekaną pietruszką.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź