Filet mignon z pieczarkami, liśćmi rzepy i czosnkowym purée ziemniaczanym

Filet mignon z pieczarkami, liśćmi rzepy i czosnkowym purée ziemniaczanym
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Przyjęcie u Rocco
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb

Przygotowanie:



Składniki dania mięsnego:
8 porcji polędwicy wołowej
240 ml oliwy
8 ząbków czosnku
sól i rozgnieciony pieprz (do smaku)
masło

Składniki pieczarek:
4 pieczarki
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku

Składniki liści rzepy:
2 pęczki liści rzepy
80 ml oliwy
6 rozgniecionych ząbków czosnku
sól

Składniki ziemniaków:
2,5 kg małych, czerwonych ziemniaków
115 g masła
3 ząbki czosnku
sól

Przygotowanie mięsa:
Ustaw kratę w środku piekarnika. Rozgrzej piekarnik do 205°C. Blachę posmaruj masłem, wlej oliwę, dorzuć czosnek. Odstaw. Dopraw mięso solą i rozgniecionym pieprzem. Na dużej patelni, na średnim do silnego ogniu, rozgrzej oliwę i 1 ząbek czosnku. Połóż mięso i obsmaż ze wszystkich stron aż będzie brązowe, czyli przez ok. 4 minuty. Połóż na blasze i piecz przez 10 minut, żeby było średnio wysmażone.

Przygotowanie pieczarek:
Pokrój kapelusze i smaż na patelni z masłem i czosnkiem. Nałóż na gotowe mięso.

Przygotowanie liści rzepy:
Na dużej patelni o grubym dnie rozgrzej na średnim ogniu oliwę. Smaż czosnek przez 1-2 minuty. Dorzuć liście rzepy, wymieszaj i przykryj. Duś, aż zmiękną. Dosól do smaku.

Przygotowanie ziemniaków:
Przetnij ziemniaków na pół, wrzuć do dużego garnka, zalej wodą. Dodaj sól i ząbki czosnku. Gotuj, aż z łatwością wbijesz widelec w ziemniaki. Odcedź i dorzuć masło. Rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków albo widelcem. Jeśli używasz miksera, uważaj, żeby nie powstało zbyt gładkie purée.

© 2012 Lucia Palmieri


 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA