Faszerowane kwiaty cukinii

Faszerowane kwiaty cukinii
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Wolny dzień Chucka (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Dania dietetyczne
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:
8 kwiatów cukinii z usuniętymi słupkami, delikatnie umytych i osuszonych

nadzienie:
2 szklanki ricotty
1 szklanka śmietany kremówki
skórka otarta z 1 cytryny
1 pęczek natki
1 pęczek szczypiorku
1 filecik anchois, drobno posiekany
sól i pieprz do smaku

sos marinara:
2 łyżki oliwy
1 cebula, posiekana
3 ząbki czosnku, zmiażdżone
12 pomidorów sparzonych i obranych lub 4 szklanki pomidorów z puszki
1 pęczek świeżej bazylii, posiekanej
1 pęczek natki, posiekanej
1 pęczek szczypiorku, posiekanego
sól i pieprz do smaku

ciasto z wódką:
1½ szklanki mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
1 szklanka wody gazowanej

olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:
Nadzienie: łączymy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku. Za pomocą rękawa cukierniczego napełniamy kwiaty nadzieniem. Przed smażeniem przechowujemy w lodówce. Sos marinara: na patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę i czosnek smażymy 5 minut na średnim ogniu, aż się zeszklą. Dodajemy pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem i gotuj 30 minut na wolnym ogniu. Miksujemy ręcznym blenderem. Dodajemy zioła. Ciasto z wódką: w misce łączymy 1 szklankę mąki z sodą. Dodajemy wódkę i wodę gazowaną. Mieszamy, aż ciasto stanie się gładkie. Rozgrzewamy olej we frytkownicy do 180°C. Oprószamy kwiaty cukinii pozostałą mąką, potem zanurzamy w cieście. Smażymy, aż się zrumienią, następnie osączamy na ręczniku papierowym. Kwiaty cukinii doprawiamy solą i pieprzem i podajemy na ciepło z sosem marinara. Zamiast kwiatów cukinii możemy użyć papryki, pomidorów lub grzybów.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA