Falafel z sałatką z ogórka
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 58)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia arabska
Składniki:
- puszka ciecierzycy
- filiżanka natki kolendry
- łyżka prażonego kminu
- 1-2 rozgniecione ząbki czosnku
- 1-2 łyżki mąki orkiszowej albo ryżowej
- 1-2 łyżeczki soli morskiej
- łyżeczka białego pieprzu
- oliwa
- pół pokrojonego w kostkę ogórka
- pół filiżanki mięty
- pokrojony w kostkę pomidor
- łyżka oliwy
- łyżka soku z cytryny
- 2 filiżanki jogurtu naturalnego (odciśniętego przez gazę)
- sałata lodowa
- 1-2 placki chleba górskiego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ciecierzycę odcedzić i zmiksować z kolendrą, kminem i czosnkiem. Dodać mąkę, sól i pieprz. Masa powinna być na tyle gęsta, żeby można było ją formować. Odstawić ją do lodówki na całą noc. Uformować kotleciki i usmażyć na złoty kolor na oliwie. Nadmiar tłuszczu odsączyć papierowym ręcznikiem. Przygotować sałatkę z ogórka, mięty i pomidora. Doprawić oliwą, sokiem cytryny i solą.
Chleb posmarować odsączonym jogurtem. Na wierzchu ułożyć sałatę, usmażony falafel i zwinąć w rulon.
Chleb posmarować odsączonym jogurtem. Na wierzchu ułożyć sałatę, usmażony falafel i zwinąć w rulon.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W