Falafel z sałatką z ogórka

Falafel z sałatką z ogórka
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 58)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia arabska

Składniki:

  • puszka ciecierzycy
  • filiżanka natki kolendry
  • łyżka prażonego kminu
  • 1-2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki mąki orkiszowej albo ryżowej
  • 1-2 łyżeczki soli morskiej
  • łyżeczka białego pieprzu
  • oliwa
  • pół pokrojonego w kostkę ogórka
  • pół filiżanki mięty
  • pokrojony w kostkę pomidor
  • łyżka oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 filiżanki jogurtu naturalnego (odciśniętego przez gazę)
  • sałata lodowa
  • 1-2 placki chleba górskiego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ciecierzycę odcedzić i zmiksować z kolendrą, kminem i czosnkiem. Dodać mąkę, sól i pieprz. Masa powinna być na tyle gęsta, żeby można było ją formować. Odstawić ją do lodówki na całą noc. Uformować kotleciki i usmażyć na złoty kolor na oliwie. Nadmiar tłuszczu odsączyć papierowym ręcznikiem. Przygotować sałatkę z ogórka, mięty i pomidora. Doprawić oliwą, sokiem cytryny i solą.
Chleb posmarować odsączonym jogurtem. Na wierzchu ułożyć sałatę, usmażony falafel i zwinąć w rulon.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA