Eskalopki z indyka
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.20)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 8 cienkich plastrów indyczej piersi
- sól i pieprz
- ¾ szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- ¼ szklanki zimnego mleka
- 1 szklanka bułki tartej
- 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego tymianku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 1 cytryna
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozbij plastry indyka drewnianym tłuczkiem, żeby mięso było delikatne, ale się nie rozpadało. Zmieszaj w płytkiej misce mąkę ze szczyptą soli i pieprzu. W drugiej misce rozkłóć jajko z mlekiem i również delikatnie dopraw. W trzecim naczyniu zmieszaj doprawioną bułkę tartą z tymiankiem. Na dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Obtocz starannie pierwszego eskalopka w mące z obu stron. Strząśnij nadmiar mąki i obtocz mięso w jajku z mlekiem. Otrząśnij, obtocz eskalopka w bułce tartej i ułóż na patelni. Powtórz powyższe czynności z kolejnymi plastrami mięsa – smaż po 2 – 3 naraz, żeby na patelni nie było ciasno, po 4 min. z każdej strony. Gotowe eskalopki ułóż na blasze i trzymaj w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C, aż wszystkie pozostałe będą usmażone. Podawaj eskalopki polane świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W