Eskalopki z indyka

Eskalopki z indyka
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.20)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 8 cienkich plastrów indyczej piersi
  • sól i pieprz
  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • ¼ szklanki zimnego mleka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego tymianku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cytryna

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozbij plastry indyka drewnianym tłuczkiem, żeby mięso było delikatne, ale się nie rozpadało. Zmieszaj w płytkiej misce mąkę ze szczyptą soli i pieprzu. W drugiej misce rozkłóć jajko z mlekiem i również delikatnie dopraw. W trzecim naczyniu zmieszaj doprawioną bułkę tartą z tymiankiem. Na dużej patelni rozgrzej na średnim ogniu 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Obtocz starannie pierwszego eskalopka w mące z obu stron. Strząśnij nadmiar mąki i obtocz mięso w jajku z mlekiem. Otrząśnij, obtocz eskalopka w bułce tartej i ułóż na patelni. Powtórz powyższe czynności z kolejnymi plastrami mięsa – smaż po 2 – 3 naraz, żeby na patelni nie było ciasno, po 4 min. z każdej strony. Gotowe eskalopki ułóż na blasze i trzymaj w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C, aż wszystkie pozostałe będą usmażone. Podawaj eskalopki polane świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA