Duszone ziemniaki z sosem maltańskim
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
Przygotowanie:
Składniki:2 duże umyte ziemniaki
200 g maltańskiej kiełbasy wieprzowej*
10 g liści rokiety
1 l odparowanego bulionu z kurczaka
200 ml octu z sherry
100 ml porto
100 ml białego wina
4 gałązki tymianku
1 listek laurowy
10 ziarenek białego pieprzu
1 główka czosnku, przekrojona na pół
5 szalotek pokrojonych na plasterki
Winegret:
10 szalotek pokrojonych na plasterki
2 gałązki tymianku
pół główki czosnku
1 listek laurowy
100 ml porto
100 ml brandy
200 m octu z sherry
100 ml oliwy
20 ml oliwy aromatyzowanej truflami
1 łyżka pasty z trufli
Płyn do duszenia:
Na gorącej patelni, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy szalotki, czosnek, tymianek, ziarnka pieprzu i listek laurowy. Zdeglasować octem i odparować. Wlać cały alkohol i odparować do połowy objętości. Wlać bulion i regularnie szumując, powoli odparować do połowy objętości. Ziemniaki przekroić na pół. Włożyć do zimnej, osolonej wody i ugotować na pół miękko. Odstawić do ostygnięcia. Na połówkę ziemniaka nałożyć mięso z kiełbasy. Włożyć do garnka odpowiedniej wielkości i zalać gorącym płynem do duszenia tak, aby nie pokrywał kiełbasy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Zapiekać 15 minut, co 5 minut podlewając płynem.
Winegret:
Połowę szalotek podsmażyć na oliwie z czosnkiem, listkiem laurowym i tymiankiem. Dodać cały alkohol i odparować o trzy czwarte objętości. Wlać ocet i odparować o połowę. Dodać pozostałe szalotki. Usunąć czosnek, tymianek i listek laurowy. Odstawić do ostygnięcia. Zimny winegret połączyć z pozostałymi składnikami potrawy i podawać.
Opracowano na podstawie programu „Przewodnik po Australii dla smakoszy”.
*Kiełbasę maltańską można zastąpić kiełbasą wieprzową
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W