Duszone ziemniaki z sosem maltańskim

Duszone ziemniaki z sosem maltańskim
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Przygotowanie:

Składniki:
2 duże umyte ziemniaki
200 g maltańskiej kiełbasy wieprzowej*
10 g liści rokiety
1 l odparowanego bulionu z kurczaka
200 ml octu z sherry
100 ml porto
100 ml białego wina
4 gałązki tymianku
1 listek laurowy
10 ziarenek białego pieprzu
1 główka czosnku, przekrojona na pół
5 szalotek pokrojonych na plasterki

Winegret:
10 szalotek pokrojonych na plasterki
2 gałązki tymianku
pół główki czosnku
1 listek laurowy
100 ml porto
100 ml brandy
200 m octu z sherry
100 ml oliwy
20 ml oliwy aromatyzowanej truflami
1 łyżka pasty z trufli


Płyn do duszenia:
Na gorącej patelni, podsmażyć na niewielkiej ilości oliwy szalotki, czosnek, tymianek, ziarnka pieprzu i listek laurowy. Zdeglasować octem i odparować. Wlać cały alkohol i odparować do połowy objętości. Wlać bulion i regularnie szumując, powoli odparować do połowy objętości. Ziemniaki przekroić na pół. Włożyć do zimnej, osolonej wody i ugotować na pół miękko. Odstawić do ostygnięcia. Na połówkę ziemniaka nałożyć mięso z kiełbasy. Włożyć do garnka odpowiedniej wielkości i zalać gorącym płynem do duszenia tak, aby nie pokrywał kiełbasy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Zapiekać 15 minut, co 5 minut podlewając płynem.

Winegret:
Połowę szalotek podsmażyć na oliwie z czosnkiem, listkiem laurowym i tymiankiem. Dodać cały alkohol i odparować o trzy czwarte objętości. Wlać ocet i odparować o połowę. Dodać pozostałe szalotki. Usunąć czosnek, tymianek i listek laurowy. Odstawić do ostygnięcia. Zimny winegret połączyć z pozostałymi składnikami potrawy i podawać.

Opracowano na podstawie programu „Przewodnik po Australii dla smakoszy”.

*Kiełbasę maltańską można zastąpić kiełbasą wieprzową

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA