Duszone żeberka
Oceń przepis:
Przygotował:
Anne Burrell
- Seria kulinarna:
- Sekrety szefowej kuchni (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 6 kawałków żeberek (ok. 2 ½ kg)
- sól
- oliwa extra vergine
- 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę 1 cm
- 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w kawałki 1 cm
- 2 marchewki
- obrane
- przecięte wzdłuż na pół i posiekane na kawałki 1 cm
- 2 ząbki czosnku
- zmiażdżone
- 1 ½ filiżanki koncentratu pomidorowego
- 2-3 filiżanki pełnego czerwonego wina
- 2 filiżanki wody
- 1 pęczek świeżego tymianku związany sznurkiem spożywczym
- 2 listki laurowe
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Posyp żeberka solą. Postaw na dużym ogniu garnek, w którym zmieści się mięso i rozgrzej oliwę. Rumień żeberka 2-3 minuty z każdej strony. Jeśli trzeba, obsmażaj mięso partiami. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Gdy żeberka się brązowią, zmiksuj warzywa z czosnkiem w malakserze, aż uzyskasz ziarnistą pastę. Kiedy mięso będzie dość zrumienione z obu stron, zdejmij je z ognia i usuń tłuszcz. Użyj świeżego oleju i podsmaż warzywa. Dopraw solą. Mieszając, rumień warzywa aż się zbrązowią i zaczną przywierać, 5-7 minut. Zamieszaj jeszcze raz i dodaj koncentrat pomidorowy. Podsmażaj dalej przez 4-5 minut. Wlej wino, oderwij masę warzywną od dna naczynia, jeśli przywarła i znów zamieszaj. Zmniejsz ogień, jeśli sos zaczyna się przypalać i zredukuj go o połowę.
Znów umieść żeberka w garnku i dolej 2 filiżanki wody, żeby dokładnie pokryła mięso. Dodaj listki laurowe i pęczek tymianku. Nakryj naczynie i umieść w piekarniku na 3 godziny. Co jakiś czas dolewaj wody, by mięso było cały czas zanurzone w sosie. Po półtorej godziny obróć żeberka. Przez ostatnie 20 minut duś potrawę bez pokrywki, żeby zredukować płyn. Mięso powinno być bardzo delikatne, ale nie może się rozpadać. Podawaj je z sosem.
Znów umieść żeberka w garnku i dolej 2 filiżanki wody, żeby dokładnie pokryła mięso. Dodaj listki laurowe i pęczek tymianku. Nakryj naczynie i umieść w piekarniku na 3 godziny. Co jakiś czas dolewaj wody, by mięso było cały czas zanurzone w sosie. Po półtorej godziny obróć żeberka. Przez ostatnie 20 minut duś potrawę bez pokrywki, żeby zredukować płyn. Mięso powinno być bardzo delikatne, ale nie może się rozpadać. Podawaj je z sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W