Duszone pręgi jagnięce
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 4 pręgi jagnięce
- 2 małe cebule
- 2 duże marchewki
- 3 łodygi selera naciowego
- kawałek masła do smażenia warzyw
- 4 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- duża gałązka tymianku
- skórka skrojona z 1 dużej pomarańczy
- sok wyciśnięty z 2 pomarańczy
- sporo cukru demerara
- 1 butelka dobrego
- wytrawnego
- czerwonego wina
- 600 ml wody
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 160°C. Obsmaż mięso przez 10-15 minut na małym ogniu. Cebule pokrój w ćwiartki, marchewki i seler w pasterki o centymetrowej grubości. Smaż je w rondlu przez 10-15 minut na kawałku masła, aż zmiękną. Dorzuć przyprawy: czosnek, liście laurowe, gałązkę tymianku, skórkę skrojoną z dużej pomarańczy i sporo cukru demerara. Wlej sok wyciśnięty z pomarańczy, wino i wodę. Całość doprowadź do wrzenia. Włóż obsmażone pręgi. Mogą wystawać z płynu. Nakryj rondel i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Co 30 minut warto je obracać w rondlu, żeby mięso równo zmiękło. Powinny spędzić w piekarniku dwie do trzech godzin. Wyjmij rondel i niech mięso chwilę postoi. Łyżką cedzakową przełóż kawałki mięsa do miski. Do drugiej nałóż warzywa. Wywar przecedź przez gęste sito, żeby wyłapać nieapetyczne szumowiny. Gdy zacznie wrzeć, należy go zagęścić mąką arrarutową. Do mąki w miseczce dolej parę łyżeczek wody. Wymieszaj na gładką masę, dolewaj stopniowo do wywaru, cały czas mieszając. Sos będzie gotowy po 2-3 minutach. Polej nim duszone mięso. Podawaj z purée z dyni pod grillowanym serem gruyère.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W