Duszone pory

Duszone pory
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 8 małych porów
  • 2 łyżki masła
  • sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz
  • ½ szklanki domowego lub kupnego bulionu o niskiej zawartości sodu
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina (np. Sauvignon)
  • drobno posiekana natka pietruszki, do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Usuń liście i odetnij ciemnozielone końce pora. Przytnij korzenie i przekrój pory wzdłuż na pół. Opłucz, żeby pozbyć się ziemi.

Roztop masło na dużej patelni na średnim ogniu. Wrzuć pora przekrojoną stroną do dołu. Smaż przez 3-4 minuty, aż zmięknie i nabierze lekko złotego koloru. Obróć pora i smaż przez kolejne 3 minuty. Przypraw solą i pieprzem. Obróć kolejny raz i usuń grubsze warstwy. Wlej bulion, wino i gotuj przez 1 minutę. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i przykryj patelnię papierem do pieczenia. Gotuj przez 15 minut, aż por stanie się miękki.

Zdejmij papier, zwiększ ogień i smaż przez około 1-2 minuty, aż płyn wyparuje. Przed podaniem przypraw solą gruboziarnistą i pietruszką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA