Duszone pory
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Inne
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 8 małych porów
- 2 łyżki masła
- sól gruboziarnista i świeżo zmielony pieprz
- ½ szklanki domowego lub kupnego bulionu o niskiej zawartości sodu
- ½ szklanki białego wytrawnego wina (np. Sauvignon)
- drobno posiekana natka pietruszki, do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Usuń liście i odetnij ciemnozielone końce pora. Przytnij korzenie i przekrój pory wzdłuż na pół. Opłucz, żeby pozbyć się ziemi.
Roztop masło na dużej patelni na średnim ogniu. Wrzuć pora przekrojoną stroną do dołu. Smaż przez 3-4 minuty, aż zmięknie i nabierze lekko złotego koloru. Obróć pora i smaż przez kolejne 3 minuty. Przypraw solą i pieprzem. Obróć kolejny raz i usuń grubsze warstwy. Wlej bulion, wino i gotuj przez 1 minutę. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i przykryj patelnię papierem do pieczenia. Gotuj przez 15 minut, aż por stanie się miękki.
Zdejmij papier, zwiększ ogień i smaż przez około 1-2 minuty, aż płyn wyparuje. Przed podaniem przypraw solą gruboziarnistą i pietruszką.
Roztop masło na dużej patelni na średnim ogniu. Wrzuć pora przekrojoną stroną do dołu. Smaż przez 3-4 minuty, aż zmięknie i nabierze lekko złotego koloru. Obróć pora i smaż przez kolejne 3 minuty. Przypraw solą i pieprzem. Obróć kolejny raz i usuń grubsze warstwy. Wlej bulion, wino i gotuj przez 1 minutę. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i przykryj patelnię papierem do pieczenia. Gotuj przez 15 minut, aż por stanie się miękki.
Zdejmij papier, zwiększ ogień i smaż przez około 1-2 minuty, aż płyn wyparuje. Przed podaniem przypraw solą gruboziarnistą i pietruszką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W