Duszone grzyby
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Domowy kucharz 2 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 450 g mieszanki grzybów: shitake, boczniaki, pieczarki
- 55 g masła
- 2 obrane, posiekane cebule
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka suszonego tymianku
- świeżo zmielony pieprz
- 115 ml śmietany 35%
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przytnij ogonki grzybów, odcinając zdrewniałe części. Przekrój większe grzyby, mniejsze zostaw w całości albo rozkrój na pół, żeby zachować ich kształt. Dobrze opłucz, osusz na papierowych ręcznikach kuchennych. Na średnim ogniu rozgrzej dużą patelnię. Dodaj masło, czosnek i cebulę. Smaż przez kilka minut, aż będą złocistobrązowe. Dodaj grzyby i smaż. Gdy puszczą płyn, dolej sos sojowy, dodaj tymianek i pieprz. Smaż, aż cały płyn odparuje, żeby wzmocnić aromat. Wlej śmietanę i smaż, mieszając, aż sos zgęstnieje.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W