Duszona jagnięcina

Duszona jagnięcina
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Nigel Slater

Seria kulinarna:
Proste dania Nigela Slatera (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 4 kotlety z karkówki jagnięcej
  • mąka pszenna do obtoczenia
  • oliwa
  • 3 cebule
  • obrane i pokrojone w piórka
  • 2-3 duże korzenie pasternaku
  • obrane i pokrojone na kawałki
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • obranych i przekrojonych na połówki
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 6-8 gałązek rozmarynu
  • 6-8 małych ziemniaków
  • przekrojonych na połówki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 170oC. Obtocz kawałki jagnięciny w mące. Rozgrzej oliwę w płytkim rondlu z pokrywką, który można wstawić do piekarnika, ułóż w nim jagnięce kotlety i obsmaż, aż się zrumienią z obu stron. Wyjmij jagnięcinę z rondla i odłóż na bok. Do tego samego rondla włóż cebulę, pasternak oraz czosnek i podsmaż w 2-3 minuty. Dobrze dopraw solą oraz pieprzem i dodaj rozmaryn. Włóż kawałki mięsa z powrotem do rondla, obłóż je ziemniakami, dopraw solą oraz pieprzem i zalej taką ilością wody, żeby przykryła zawartość rondla. Wytnij z papieru do pieczenia koło o średnicy rondla i ułóż je na mięsie i warzywach, a następnie przykryj pokrywką. Duś mniej więcej przez godzinę w piekarniku, aż mięso będzie miękkie.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA