Duszona jagnięcina
Oceń przepis:
Przygotował:
Nigel Slater
- Seria kulinarna:
- Proste dania Nigela Slatera (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 4 kotlety z karkówki jagnięcej
- mąka pszenna do obtoczenia
- oliwa
- 3 cebule
- obrane i pokrojone w piórka
- 2-3 duże korzenie pasternaku
- obrane i pokrojone na kawałki
- 6 dużych ząbków czosnku
- obranych i przekrojonych na połówki
- sól i świeżo mielony czarny pieprz
- 6-8 gałązek rozmarynu
- 6-8 małych ziemniaków
- przekrojonych na połówki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 170oC. Obtocz kawałki jagnięciny w mące. Rozgrzej oliwę w płytkim rondlu z pokrywką, który można wstawić do piekarnika, ułóż w nim jagnięce kotlety i obsmaż, aż się zrumienią z obu stron. Wyjmij jagnięcinę z rondla i odłóż na bok. Do tego samego rondla włóż cebulę, pasternak oraz czosnek i podsmaż w 2-3 minuty. Dobrze dopraw solą oraz pieprzem i dodaj rozmaryn. Włóż kawałki mięsa z powrotem do rondla, obłóż je ziemniakami, dopraw solą oraz pieprzem i zalej taką ilością wody, żeby przykryła zawartość rondla. Wytnij z papieru do pieczenia koło o średnicy rondla i ułóż je na mięsie i warzywach, a następnie przykryj pokrywką. Duś mniej więcej przez godzinę w piekarniku, aż mięso będzie miękkie.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W