Deser cytrynowo-lawendowy
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wypieki i desery Paula Hollywooda (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- Krem:
- 600 ml śmietany 30-36%
- 150 g cukru drobnego
- 1 łyżka kwiatu lawendy
- sok z 2 cytryn
Ciasteczka:
- 100 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki kwiatu lawendy lub świeżych kwiatów i listków
- 50 g cukru drobnego
- 175 g mąki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Krem:
Śmietanę, cukier i lawendę umieść w rondlu i zagotuj cały czas mieszając, aby łatwiej rozpuścił się cukier. Zmniejsz ogień i gotuj 2-3 minuty często mieszając, żeby śmietana się nie przypaliła.
Zdejmij z ognia i wmieszaj sok z cytryny. Odstaw na 5 minut do przestygnięcia. Przelej do szklanek lub filiżanek, odstaw do całkowitego wystygnięcia, po czym przykryj fiolą spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, żeby krem stężał.
Wyjmij z lodówki na 20 minut przed podaniem.
Ciasteczka:
Ubij w misce masło z lawendą, dzięki temu lawenda łatwiej puści aromat. Dodaj cukier i ubij na jasną, puszystą masę. Widelcem lub drewnianą łyżką wmieszaj mąkę. Może się wydawać, że mąki jest za dużo, ale ciasto ma być dość zwarte. Wyrób rękami, aż będzie gładkie.
Uformuj z ciasta równy wałek o średnicy ok. 4 cm i owiń pergaminem lub folią spożywczą. Włóż do lodówki na przynajmniej 2 godziny, żeby stwardniał.
Rozgrzej piekarnik do 160°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Rozwiń wałek ciasta. Ostrym, ząbkowanym nożem odkrawaj półcentymetrowe plastry i układaj na blasze zostawiając nieco miejsca do wyrośnięcia. Piecz 15 minut, aż brzegi zaczną się rumienić. Ułóż na kratce do wystygnięcia.
Ciastka można przechowywać kilka dni w szczelnym pojemniku.
Podawaj krem z ciastkami.
Śmietanę, cukier i lawendę umieść w rondlu i zagotuj cały czas mieszając, aby łatwiej rozpuścił się cukier. Zmniejsz ogień i gotuj 2-3 minuty często mieszając, żeby śmietana się nie przypaliła.
Zdejmij z ognia i wmieszaj sok z cytryny. Odstaw na 5 minut do przestygnięcia. Przelej do szklanek lub filiżanek, odstaw do całkowitego wystygnięcia, po czym przykryj fiolą spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny, żeby krem stężał.
Wyjmij z lodówki na 20 minut przed podaniem.
Ciasteczka:
Ubij w misce masło z lawendą, dzięki temu lawenda łatwiej puści aromat. Dodaj cukier i ubij na jasną, puszystą masę. Widelcem lub drewnianą łyżką wmieszaj mąkę. Może się wydawać, że mąki jest za dużo, ale ciasto ma być dość zwarte. Wyrób rękami, aż będzie gładkie.
Uformuj z ciasta równy wałek o średnicy ok. 4 cm i owiń pergaminem lub folią spożywczą. Włóż do lodówki na przynajmniej 2 godziny, żeby stwardniał.
Rozgrzej piekarnik do 160°C i wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Rozwiń wałek ciasta. Ostrym, ząbkowanym nożem odkrawaj półcentymetrowe plastry i układaj na blasze zostawiając nieco miejsca do wyrośnięcia. Piecz 15 minut, aż brzegi zaczną się rumienić. Ułóż na kratce do wystygnięcia.
Ciastka można przechowywać kilka dni w szczelnym pojemniku.
Podawaj krem z ciastkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W