Cytrynowo-tymiankowe płaty z kurczaka
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 38)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 6 filetów z kurczaka
- bez kości i skóry (ok 1½ kg)
- 6 ząbków czosnku
- przekrojonych wzdłuż na połówki
- 3 cytryny: 1 przekrojona na pół
- 1 w plasterkach
- 1 w cząstkach
- 6 gałązek świeżego tymianku
- sól i świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
- sałatka z rukoli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ułożyć filet na papierze pergaminowym. Rozciąć wzdłuż na 2 płaty, nie docinając do końca. Rozłożyć jak książkę. Przykryć drugim kawałkiem papieru. Spłaszczyć, żeby nie przekraczało 8 mm grubości. Powtórzyć kolejno ze wszystkimi filetami. Natrzeć każdy płat mięsa czosnkiem po obu stronach. Układać mięso i czosnek w zamykanej plastikowej torbie. Na każdym płacie mięsa położyć plasterek cytryny i gałązkę tymianku. Posypać pieprzem. Spryskać oliwą. Wycisnąć sok z połówek cytryny, polać. Zamknąć. Marynować w lodówce co najmniej 2 godziny, obracając od czasu do czasu. Można zostawić na noc. Rozgrzać grill lub patelnię do grillowania. Wyjąć mięso z marynaty, usunąć tymianek i cytrynę. Przyprawić solą i pieprzem. Grillować 2 minuty z każdej strony. Podawać na gorąco, w temperaturze pokojowej lub na zimno. Na każdy płat nałożyć sałatkę z rukoli. Udekorować cząstkami cytryny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W