Cytrynowo-tymiankowe płaty z kurczaka

Cytrynowo-tymiankowe płaty z kurczaka
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 38)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 6 filetów z kurczaka
  • bez kości i skóry (ok 1½ kg)
  • 6 ząbków czosnku
  • przekrojonych wzdłuż na połówki
  • 3 cytryny: 1 przekrojona na pół
  • 1 w plasterkach
  • 1 w cząstkach
  • 6 gałązek świeżego tymianku
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
  • sałatka z rukoli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ułożyć filet na papierze pergaminowym. Rozciąć wzdłuż na 2 płaty, nie docinając do końca. Rozłożyć jak książkę. Przykryć drugim kawałkiem papieru. Spłaszczyć, żeby nie przekraczało 8 mm grubości. Powtórzyć kolejno ze wszystkimi filetami. Natrzeć każdy płat mięsa czosnkiem po obu stronach. Układać mięso i czosnek w zamykanej plastikowej torbie. Na każdym płacie mięsa położyć plasterek cytryny i gałązkę tymianku. Posypać pieprzem. Spryskać oliwą. Wycisnąć sok z połówek cytryny, polać. Zamknąć. Marynować w lodówce co najmniej 2 godziny, obracając od czasu do czasu. Można zostawić na noc. Rozgrzać grill lub patelnię do grillowania. Wyjąć mięso z marynaty, usunąć tymianek i cytrynę. Przyprawić solą i pieprzem. Grillować 2 minuty z każdej strony. Podawać na gorąco, w temperaturze pokojowej lub na zimno. Na każdy płat nałożyć sałatkę z rukoli. Udekorować cząstkami cytryny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA