Cytrusowa zielona fasolka
Oceń przepis:
Przygotował:
Anna Olson
- Seria kulinarna:
- Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.20)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
Składniki:
- dwie garście młodej zielonej fasolki szparagowej
- umytej
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- zmiażdżony
- 1 łyżeczka drobno otartej skórki pomarańczowej
- 2/3 szklanki wody
- 1 nowelina
- obrana ze skórki i gorzkiej włóknistej warstwy
- 1 czerwony grejpfrut
- obrany ze skórki i gorzkiej włóknistej warstwy
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki zimnego masła
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Odetnij końce fasolki. Rozgrzej oliwę na dużej patelni, na średnim ogniu. Włóż na patelnię fasolkę i przemieszaj. Dodaj czosnek oraz skórkę pomarańczową i smaż przez 1 min. Wlej wodę, doprowadź do wrzenia i gotuj fasolkę bez przykrycia aż prawie cała woda odparuje (ok. 4 min). Przełóż fasolkę na półmisek. Włóż na patelnię cząstki pomarańczy i grejpfruta, przemieszaj i delikatnie podgrzej, aż owoce puszczą sok. Zagotuj, dodaj cukier i zdejmij z ognia. Dodaj zimne masło w małych kawałeczkach mieszając, aż się stopi. Dopraw sos do smaku i nałóż na fasolkę. Taki sos można też podawać do eskalopków z indyka.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W