Cytrusowa zielona fasolka

Cytrusowa zielona fasolka
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.20)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Składniki:

  • dwie garście młodej zielonej fasolki szparagowej
  • umytej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • zmiażdżony
  • 1 łyżeczka drobno otartej skórki pomarańczowej
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 nowelina
  • obrana ze skórki i gorzkiej włóknistej warstwy
  • 1 czerwony grejpfrut
  • obrany ze skórki i gorzkiej włóknistej warstwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki zimnego masła
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Odetnij końce fasolki. Rozgrzej oliwę na dużej patelni, na średnim ogniu. Włóż na patelnię fasolkę i przemieszaj. Dodaj czosnek oraz skórkę pomarańczową i smaż przez 1 min. Wlej wodę, doprowadź do wrzenia i gotuj fasolkę bez przykrycia aż prawie cała woda odparuje (ok. 4 min). Przełóż fasolkę na półmisek. Włóż na patelnię cząstki pomarańczy i grejpfruta, przemieszaj i delikatnie podgrzej, aż owoce puszczą sok. Zagotuj, dodaj cukier i zdejmij z ognia. Dodaj zimne masło w małych kawałeczkach mieszając, aż się stopi. Dopraw sos do smaku i nałóż na fasolkę. Taki sos można też podawać do eskalopków z indyka.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA