Curry z plantanów
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: Po-smak świata z Gosią Molską
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
Składniki:
- 500 g zielonych bananów
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki soli
- ghee do smażenia
- gałązka świeżych liści curry
- mała laska cynamonu
- 2 strąki kardamonu
- 1 liść pandanu
- 1/4 łyżeczki nasion kozieradki
- 1 średnia cebula, drobno posiekana
- 1 lub 2 świeże chili, pokrojona
- 2 łyżeczki kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 2 szklanki mleka kokosowego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka chili w proszku (opcjonalnie)
- sok z limonki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Plantany pokroić w plastry, posypać solą i kurkumą, odstawić. Smażyć po kilka plasterków aż nabiorą złotego koloru. Odlać tłuszcz, pozostawiając około 2 łyżek stołowych. Na innej patelni rozgrzać olej i smażyć liście curry, cynamon, kardamon, koper i nasiona kozieradki przez 2 minuty. Dodać cebulę i chilli, przesmażyć chwilę, dodać mielony, kmin, mleko i sól. Gotować odkryte przez 10-15 minut. Dodać sok z limonki do smaku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W