Curry z kurczaka z czarnym pieprzem

Curry z kurczaka z czarnym pieprzem
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Wyprawy po przyprawy (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki:

4 łyżeczki czarnego pieprzu
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka mielonej kurkumy
szczypta soli
8 udek kurczaka
3 cebule
2 ząbki czosnku
kawałek imbiru (3 cm)
2 – 3 łyżki oliwy do smażenia
200 ml wody
sól i świeżo zmielony pieprz
sałatka z pomidorów do podania

Przygotowanie:

1. Pieprz grubo utłuc w moździerzu.
2. Udka kurczaka obrać ze skóry, włożyć do miski, dodać ¼ pieprzu, sok z cytryny, kurkumę i szczyptę soli, wymieszać i odstawić do zamarynowania na 30 minut.
3. Cebule i czosnek obrać, imbir oskrobać łyżeczką. Posiekać 1 cebulę, czosnek i imbir, utrzeć w moździerzu na pastę lub zmiksować.
4. Resztę pieprzu wsypać na suchą patelnię i cały czas potrząsając, prażyć na średnim ogniu, aż zacznie się dymić. Zsypać do miseczki.
5. Pozostałe 2 cebule pokroić na plasterki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i usmażyć na złoto, mieszając od czasu do czasu. Dodać pastę z czosnkiem i imbirem. Mieszając smażyć, aż cały płyn odparuje.
6. Wrzucić kurczaka wraz z marynatą, wsypać uprażony pieprz, wlać wodę, zamieszać, doprowadzić do wrzenia, przykryć i dusić 30 minut na małym ogniu, aż mięso będzie odchodzić od kości, a sos zgęstnieje. Ew. doprawić solą i pieprzem.
7. Rozłożyć curry na talerze i podawać z porcjami sałatki z pomidorów i naci kolendry.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA