Cukinia i pomidory pieczone z serami

Cukinia i pomidory pieczone z serami
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Składniki:

  • 2 łyżki stołowe oliwy
  • 2 duże czerwone cebule pokrojone w piórka
  • sól i pieprz
  • ząbek czosnku
  • masło do posmarowania naczynia
  • 2-3 duże cukinie w plasterkach
  • 225 g koziego sera bez skórki i w kawałkach
  • 5-6 pomidorów „plum” w plasterkach
  • gruboziarnista sól morska i pieprz
  • tarty parmezan

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozgrzej na patelni 1 łyżkę stołową oliwy. Dorzuć cebule. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez 5-6 min. Natrzyj naczynie żaroodporne czosnkiem. Wysmaruj masłem. Przełóż usmażone cebule i wygładź wierzch. Rozgrzej 1 łyżkę stołową oliwy. Cukinie podsmaż szybko na silnie rozgrzanej patelni. Plastry układaj w jednej warstwie. Cukinie mają być złociste po jednej stronie. Wystudź. Na cebuli ułóż kawałki koziego sera. Dopraw solą i pieprzem. Ułóż plastry cukinii tak, żeby zachodziły na siebie. Następnie tak samo ułóż plastry pomidorów i znowu cukinii, aż zakryjesz cały ser. Dopraw morską solą gruboziarnistą i pieprzem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Po 20 minutach posyp parmezanem. Wstaw na 10 minut do piekarnika.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA