Cukinia i pomidory pieczone z serami
Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
Składniki:
- 2 łyżki stołowe oliwy
- 2 duże czerwone cebule pokrojone w piórka
- sól i pieprz
- ząbek czosnku
- masło do posmarowania naczynia
- 2-3 duże cukinie w plasterkach
- 225 g koziego sera bez skórki i w kawałkach
- 5-6 pomidorów „plum” w plasterkach
- gruboziarnista sól morska i pieprz
- tarty parmezan
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Rozgrzej na patelni 1 łyżkę stołową oliwy. Dorzuć cebule. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez 5-6 min. Natrzyj naczynie żaroodporne czosnkiem. Wysmaruj masłem. Przełóż usmażone cebule i wygładź wierzch. Rozgrzej 1 łyżkę stołową oliwy. Cukinie podsmaż szybko na silnie rozgrzanej patelni. Plastry układaj w jednej warstwie. Cukinie mają być złociste po jednej stronie. Wystudź. Na cebuli ułóż kawałki koziego sera. Dopraw solą i pieprzem. Ułóż plastry cukinii tak, żeby zachodziły na siebie. Następnie tak samo ułóż plastry pomidorów i znowu cukinii, aż zakryjesz cały ser. Dopraw morską solą gruboziarnistą i pieprzem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Po 20 minutach posyp parmezanem. Wstaw na 10 minut do piekarnika.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W