Crème caramel
Oceń przepis:
Przygotował:
Martha Stewart
- Seria kulinarna:
- Martha piecze 2 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- Karmel:
- 1 szklanka cukru
Custard:
- 2½ szklanki śmietany kremówki
- 2½ szklanki mleka
- 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu w wanilii
- 1 szklanka cukru
- 6 dużych jajek
- 6 żółtek dużych jajek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Karmel:
Przygotuj wodę z lodem i odstaw na bok. Rozdziel cukier równo pomiędzy 2 foremki, dodaj po 2 łyżki wody do każdej i postaw je na małym ogniu. Przykryj i gotuj, aż cukier się rozpuści.
Odkryj foremki i zwiększ ogień. Gotuj i poruszaj foremkami, aż cukier zacznie się karmelizować. Zdejmij foremki z ognia i natychmiast zanurz w lodowatej wodzie na 30 sekund. Rozprowadź karmel równo na dnie i odstaw foremki na bok.
Rozgrzej piekarnik do 165°C.
Custard:
Do małego rondelka wlej śmietanę i mleko. Wrzuć laskę i ziarenka wanilii. Podgrzewaj na małym ogniu przez 5 minut.
W tym czasie w dużej misce wymieszaj cukier z jajkami i żółtkami, aż mieszanka zrobi się puszysta. Wyjmij laskę wanilii z mleka. Ciągle mieszając, dodawaj stopniowo mleko do mieszanki jajecznej. Przecedź custard i rozlej po równo do foremek.
Umieść foremki na blasze do pieczenia. Zalej blachę wodą do połowy wysokości foremek. Przenieś blachę do piekarnika i piecz custard około 45 minut. Potem zdejmij custard z blachy, schłodź, a następnie wstaw do lodówki.
W celu wyciągnięcia custardu z foremek, przejedź przy brzegach łopatką. Zanurz foremki z gorącej wodzie, przekręć je i wyłóż deser na talerz. Polej go pozostałym karmelem i serwuj.
Przygotuj wodę z lodem i odstaw na bok. Rozdziel cukier równo pomiędzy 2 foremki, dodaj po 2 łyżki wody do każdej i postaw je na małym ogniu. Przykryj i gotuj, aż cukier się rozpuści.
Odkryj foremki i zwiększ ogień. Gotuj i poruszaj foremkami, aż cukier zacznie się karmelizować. Zdejmij foremki z ognia i natychmiast zanurz w lodowatej wodzie na 30 sekund. Rozprowadź karmel równo na dnie i odstaw foremki na bok.
Rozgrzej piekarnik do 165°C.
Custard:
Do małego rondelka wlej śmietanę i mleko. Wrzuć laskę i ziarenka wanilii. Podgrzewaj na małym ogniu przez 5 minut.
W tym czasie w dużej misce wymieszaj cukier z jajkami i żółtkami, aż mieszanka zrobi się puszysta. Wyjmij laskę wanilii z mleka. Ciągle mieszając, dodawaj stopniowo mleko do mieszanki jajecznej. Przecedź custard i rozlej po równo do foremek.
Umieść foremki na blasze do pieczenia. Zalej blachę wodą do połowy wysokości foremek. Przenieś blachę do piekarnika i piecz custard około 45 minut. Potem zdejmij custard z blachy, schłodź, a następnie wstaw do lodówki.
W celu wyciągnięcia custardu z foremek, przejedź przy brzegach łopatką. Zanurz foremki z gorącej wodzie, przekręć je i wyłóż deser na talerz. Polej go pozostałym karmelem i serwuj.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W