Coq au vin
Oceń przepis:
Przygotował:
James Martin
- Seria kulinarna:
- Uczty z Jamesem Martinem (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 8 porcji kurczaka z kośćmi
- 700 ml czerwonego wina
- kawałek masła
- 5 drobno posiekanych ząbków czosnku
- 1 garść mąki pszennej
- 10 posiekanych szalotek
- 150 g pancetty pokrojonej w kostkę
- 200 ml wywaru drobiowego
- 300 g drobnych pieczarek
- nieco brandy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do miski włóż kawałki kurczaka. Zalej czerwonym winem. Zostaw w lodówce na całą noc.
Na patelni rozgrzej połowę masła. Wrzuć szalotki i pancettę, smaż przez 2 minuty. Dodaj czosnek. Smaż przez minutę. Zdejmij z ognia i odstaw na bok. Odsącz mięso z wina. Wino odstaw na bok. Resztę masła rozgrzej w dużym rondlu. Kawałki kurczak podsmaż ze wszystkich stron. Posyp mąką. Dodaj szalotki usmażone z czosnkiem i pancettą. Dorzuć pieczarki. Wlej brandy i podpal całość. Gdy płomień zgaśnie, wlej wino i wywar drobiowy. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, duś przez 30 minut. Podawaj z purée ziemniaczanym.
Na patelni rozgrzej połowę masła. Wrzuć szalotki i pancettę, smaż przez 2 minuty. Dodaj czosnek. Smaż przez minutę. Zdejmij z ognia i odstaw na bok. Odsącz mięso z wina. Wino odstaw na bok. Resztę masła rozgrzej w dużym rondlu. Kawałki kurczak podsmaż ze wszystkich stron. Posyp mąką. Dodaj szalotki usmażone z czosnkiem i pancettą. Dorzuć pieczarki. Wlej brandy i podpal całość. Gdy płomień zgaśnie, wlej wino i wywar drobiowy. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, duś przez 30 minut. Podawaj z purée ziemniaczanym.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W