Ciepła sałatka z białych szparagów, brązowych pieczarek i dymki

Oceń przepis:
Przygotował:
Gary Rhodes
- Seria kulinarna:
- Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
Składniki:
- 12-16 białych szparagów
- 6 łyżek stołowych oleju z orzechów laskowych
- kawałek masła
- 12 brązowych pieczarek
- sól i pieprz
- 2-3 dymki
- 2 łyżki stołowe octu z sherry
- 100 ml wywaru warzywnego
- nieco soku z cytryny
- 1 łyżka stołowa natki pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Obierz i przytnij końcówki szparagów. Blanszuj je przez 4-5 min. w osolonej wodzie. Osusz na lnianej ściereczce. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę stołową oleju z orzechów laskowych. Wrzuć szparagi, smaż chwilę, aż zbrązowieją, dodaj kawałek masła. Na drugiej patelni rozgrzej 2 łyżki stołowe oleju z orzechów laskowych. Usmaż na nich brązowe pieczarki. Dopraw solą i pieprzem. Ułóż na talerzu szparagi i pieczarki. Pokrój cienko dymki. Nałóż na szparagi i pieczarki. Na patelnię wlej ocet z sherry. Gdy zawrze, dolej wywar warzywny. Doprowadź do wrzenia. Dodaj 3 łyżki oleju z orzechów laskowych, nieco soku wyciśniętego z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Dorzuć posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj i polej gotowe danie dressingiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W