Ciasto z czekolady i jadalnych kasztanów
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.20)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 7
Składniki:
- ¼ łyżeczki oleju roślinnego
- do smarowania foremki
- 1 puszka (450 g) masy z jadalnych kasztanów
- zwykłej lub z cukrem i wanilią
- 3 łyżki ciemnego rumu
- 4 łyżki masła o temperaturze pokojowej
- 240 g roztopionej wytrawnej czekolady
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Olejem natłuścić foremkę keksówkę o pojemności 3-4 szklanek. Uciąć pasek pergaminu o długości 30 cm i szerokości 4,5 cm. Ułożyć na dnie foremki tak, aby z obu stron wystawały końce papieru. Dzięki temu deser będzie łatwo wyjąć. Można też podawać go prosto z foremki. Do dużej miski przełożyć puree z kasztanów. Dodać rum, masło i roztopioną czekoladę. Dokładnie wymieszać i przelać do foremki. Starannie okleić folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny (do dwóch dni).
Przed podaniem wyjąć deser z foremki na paterę i pokroić na 6-8 plastrów. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany.
Przed podaniem wyjąć deser z foremki na paterę i pokroić na 6-8 plastrów. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W