Ciasto marchewkowe z kremem serowym

Ciasto marchewkowe z kremem serowym
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Kurs gotowania Donny Dooher (odc.12)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
6

Przygotowanie:


CIASTO MARCHEWKOWE
1 szklanka (250 ml) niesolonego masła
1 łyżka stołowa (15 ml) masła do posmarowania tortownic
2 szklanki (500 ml) cukru
1 łyżeczka (5 ml) mielonego cynamonu
4 jajka
1 ½ szklanki (375 ml) tartej marchewki
2 ½ szklanki (625 ml) mąki
2 łyżki stołowe (30 ml) mąki do wysypania tortownic
3 łyżeczki (15 ml) proszku do pieczenia
½ łyżeczki (2 ml) soli
1/3 szklanki (75 ml) gorącej wody
300 g drobno posiekanego ananasa świeżego lub osączonego z puszki


Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Utrzeć masło, cukier i cynamon, aż będą gładkie i puszyste. Dodawać po żółtku, ciągle ubijając. Dodać marchewkę, wymieszać. Przesiać razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do masła dodać połowę mąki, wymieszać, wlać połowę wody, starannie wymieszać, a następnie połączyć z pozostałą mąką i wodą. Dodać ananas, wymieszać. Masę podzielić równo pomiędzy dwie posmarowane masłem i oprószone mąką tortownice. Piec 35 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Przestudzić 10 min. w formach, a następnie wyjąć i całkiem wystudzić. Przekroić oba krążki ciasta na połowę, przełożyć kremem serowym. Posmarować wierzch i boki.


KREM SEROWY
½ szklanki (125 ml) niesolonego masła o temperaturze pokojowej
250 g serka kremowego o temperaturze pokojowej
2 szklanki (500 ml) cukru pudru
1 łyżka (15 ml) soku z cytryny

Przygotowanie
Utrzeć masło i serem, aż będą gładkie. Ubijając, dodać cukier i sok z cytryny.


@ Donna Dooher

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA