Ciasto czereśniowo-czekoladowe
Oceń przepis:
Przygotował:
Janella Purcell
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? (odc.17)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
Przygotowanie:
Ciasto
3 filiżanki mąki orkiszowej
półtorej filiżanki organicznego holenderskiego kakao
łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
filiżanka mielonych migdałów lub orzechów laskowych
półtorej filiżanki syropu klonowego
filiżanka oleju z krokosza
filiżanka organicznego mleczka kokosowego
filiżanka mleka sojowego
sok i skórka z pomarańczy
Dodatki
2 filiżanki świeżych czereśni
pół filiżanki niesłodzonego soku jabłkowego
łyżka agaru
Przygotowanie
Przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy migdały. W oddzielnym naczyniu mieszamy płynne składniki ciasta. Łączymy wszystko razem. Ciasto wlewamy do natłuszczonej formy i pieczemy w temperaturze 180°C przez 40 minut. Studzimy przed nałożeniem dodatków. Nie wyjmujemy ciasta z formy. Czereśnie drylujemy i gotujemy przez 5 minut w soku jabłkowym. Nie powinny być rozgotowane. Agar-agar rozpuszczamy w wodzie lub soku i dodajemy do czereśni. Mieszamy przez chwilę, aż wszystko zgęstnieje. Lekko studzimy. Zimne ciasto polewamy czereśniami i wstawiamy do lodówki, żeby wszystko stężało. Podajemy ze świeżymi owocami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W