Ciasto czekoladowe z chilli i tequilą
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Wyprawy po przyprawy (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Przygotowanie:
200 g gorzkiej czekolady (70% kakao)200 g masła
2 łyżeczki chilli w płatkach
4 jajka
150 g cukru
4 łyżki mielonych migdałów
1 łyżka mąki
sól morska w płatkach
tequila do polania
Przygotowanie:
1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Czekoladę, masło i chilli stopić w szklanej lub metalowej misce, postawionej na rondlu z gotującą się wodą. Zamieszać i odstawić na kilka minut do przestygnięcia.
3. Po kolei wbijać jajka i mieszać trzepaczką. Dodać cukier, migdały, mąkę, szczyptę soli i wymieszać trzepaczką. Przelać masę do przygotowanej formy i posypać obficie solą. Wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut (sprawdzić patyczkiem).
4. Odstawić na 10 minut do przestygnięcia, wyjąć z tortownicy, pokroić na porcje, rozłożyć na talerze, każdą porcję polać tequilą i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W