Ciasto ananasowe „do góry nogami”
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 1⅓ szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ¼ szklanki oleju roślinnego
- ¾ szklanki mleka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 jajko
- skórka starta z 1 limonki
- sok z 1 limonki
- 55 g masła
- ½ szklanki brązowego cukru
- 1 świeży dojrzały ananas pokrojony w plastry (lub ananas z puszki)
- 15 orzechów pekan
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 175° C. Wymieszać w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wlać olej, mleko i wymieszać. Dodać esencję waniliową, jajko, skórkę i sok z limonki, dokładnie wymieszać.
Na dużej żeliwnej patelni roztopić na średnim ogniu masło. Wsypać cukier i wymieszać go z masłem. Ułożyć na patelni plastry ananasa i posypać je pekanami. Zalać plastry ananasa ciastem, wyrównać powierzchnię i wstawić patelnię do piekarnika. Piec 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut, a następnie wyłożyć ciasto na okrągły półmisek.
Na dużej żeliwnej patelni roztopić na średnim ogniu masło. Wsypać cukier i wymieszać go z masłem. Ułożyć na patelni plastry ananasa i posypać je pekanami. Zalać plastry ananasa ciastem, wyrównać powierzchnię i wstawić patelnię do piekarnika. Piec 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut, a następnie wyłożyć ciasto na okrągły półmisek.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W