Ciasto ananasowe „do góry nogami”

Ciasto ananasowe „do góry nogami”
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 1⅓ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ szklanki oleju roślinnego
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 jajko
  • skórka starta z 1 limonki
  • sok z 1 limonki
  • 55 g masła
  • ½ szklanki brązowego cukru
  • 1 świeży dojrzały ananas pokrojony w plastry (lub ananas z puszki)
  • 15 orzechów pekan

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 175° C. Wymieszać w misce mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wlać olej, mleko i wymieszać. Dodać esencję waniliową, jajko, skórkę i sok z limonki, dokładnie wymieszać.
Na dużej żeliwnej patelni roztopić na średnim ogniu masło. Wsypać cukier i wymieszać go z masłem. Ułożyć na patelni plastry ananasa i posypać je pekanami. Zalać plastry ananasa ciastem, wyrównać powierzchnię i wstawić patelnię do piekarnika. Piec 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut, a następnie wyłożyć ciasto na okrągły półmisek.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA