Chrupiące śledzie z pikantną sałatką
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Moja Sri Lanka (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia lankijska
Przygotowanie:
Składniki:10 małych śledzi, wypatroszonych i oskrobanych
1 łyżka prażonej mielonej curry
sól
2 łyżeczki pieprzu
1 szklanka mąki
sok z limonki
2 litry oleju do smażenia
1 główka czosnku (ząbki czosnku lekko miażdżymy, ale nie obieramy)
10 suszonych czerwonych chili
na sałatkę:
1 duża cebula, drobno pokrojona w plasterki
3 zielone chili, drobno posiekane
4 dojrzałe pomidory, pokrojone w plasterki
1 średni ogórek, pokrojony w plasterki
2 łyżeczki suszonego tuńczyka w płatkach
sok z limonki
sól i pieprz
Przygotowanie:
Oczyszczone śledzie umieszczamy w naczyniu. Dodajemy curry, sól, pieprz i mąkę. Mieszamy, żeby ryby pokryły się mąką i przyprawami. Dodajemy sok z limonki i znów mieszamy. Łączymy wszystkie składniki na sałatkę i odstawiamy. W naczyniu na dużym ogniu rozgrzewamy olej, aż osiągnie temperaturę dymienia. Po jednym dodajemy śledzie i smażymy, aż staną się złociste i chrupiące. Smażymy po 3-4 śledzie naraz, żeby nie obniżyć temperatury oleju. Wyjmujemy ryby, odkładamy na papier kuchenny i smażymy kolejną partię. W tym samym oleju smażymy ząbki czosnku i papryczki chili. Wyjmujemy i osączamy. Na talerzu kładziemy kilka śledzi, dekorujemy smażonym czosnkiem i chili. Podajemy z sałatką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Kuchnia lankijska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W