Chrupiąca skórka wieprzowa

Chrupiąca skórka wieprzowa
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
W interesie mięsożercy (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 750 g schabu wieprzowego z żeberkami
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Ostrym nożem delikatnie rysujemy skórę. Skrapiamy ją oliwą. Mięso posypujemy ze wszystkich stron solą i pieprzem. Kładziemy na ruszcie i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Zostawiamy na 20 minut. Po tym czasie obniżamy temperaturę do 175°C. Wyjmujemy mięso, gdy temperatura pieczeni osiągnie 75°C. Gdy wieprzowina jest w piekarniku przyrządzamy kapustę. Do garnka wrzucamy kawałek masła. Miażdżymy czosnek i kroimy go na grube kawałki. Siekamy cebulę. Wrzucamy do garnka. Seler naciowy kroimy w drobną kostkę, a marchew w cienkie plasterki. Umieszczamy w garnku razem z liściem laurowym, świeżą szałwią i tymiankiem. Następnie dodajemy kapustę posiekaną na drobne paseczki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy, aż warzywa zmiękną.
Gdy kapusta się dusi przygotowujemy sos karmelowo-jabłkowy z Calvadosem. Do garnka sypiemy pół filiżanki cukru i wlewamy wodę. Tyle żeby cukier się rozpuścił, czyli mniej więcej ćwierć filiżanki. Mieszamy. Gdy cukier zacznie się karmelizować dodajemy pokrojone jabłka i wlewamy Calvados. Odkrawamy przypieczoną skórkę i podajemy ją z mięsem na kapuście. Polewamy sosem karmelowo-jabłkowym.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA