Chleb nadziewany warzywami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Chleby Paula Hollywooda (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Ilość osób:
- 7
Przygotowanie:
Składniki:2 czerwone papryki
2 żółte papryki
2 cukinie
1 bakłażan
4 łyżki oliwy
sól i świeżo zmielony pieprz
1 bochenek czerstwego chleba
1½ łyżeczki octu sherry
1 ząbek czosnku
250 g mozarelli
1 pęczek bazylii
3 łyżki gotowego pesto
Przygotowanie:
Z papryk usuwamy ogonki i nasiona, kroimy na ćwiartki. Cukinie i bakłażan kroimy wzdłuż na plastry. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Wrzucamy warzywa do miski, skrapiamy połową oliwy, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Układamy warzywa w jednej warstwie na blasze, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 15 minut, aż będą miękkie. Odkrawamy wierzch bochenka. Wykrawamy miękisz chleba, zostawiając przy skórce warstwę ok. 3 cm. Wkładamy połowę miękiszu do malaksera i miksujemy na okruchy. Wsypujemy do miski. Mieszamy resztę oliwy, ocet i obrany, zmiażdżony ząbek czosnku. Wlewamy do okruchów, dodajemy upieczone warzywa wraz z sokiem, który wypłynął podczas pieczenia. Wszystko razem dobrze mieszamy. Odstawiamy na godzinę. Kroimy mozzarellę na plasterki i osuszamy na papierze kuchennym. Smarujemy wnętrze wydrążonego bochenka pesto. Układamy warstwami warzywa i mozzarellę, posypując porwanymi liśćmi bazylii. Przykrywamy odkrojonym wierzchem, ciasno owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na całą noc. Kroimy bochenek na 6-8 części i podajemy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W