Cappuccino z groszku i mięty
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Akademia mistrza Novellego (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 450 g świeżego lub mrożonego groszku
- 2 łyżki oliwy
- 1 mała cebula
- pokrojona w kostkę
- 1 szalotka
- pokrojona w kostkę
- 1-2 ząbki czosnku
- zmiażdżone
- 1 gałązka tymianku
- 1 liść laurowy
- 750 ml bulionu warzywnego
- pęczek świeżej mięty
- sól i pieprz do smaku
- szczypta drobnego cukru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę, dodać cebulę i szalotki, tymianek i liść laurowy. Smażyć, aż cebula i szalotka się zeszklą. Dodać groszek, czosnek, cukier, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Wlać bulion, zwiększyć ogień i szybko doprowadzić do wrzenia. Gotować około minuty, aż groszek zmięknie. Zdjąć z ognia, usunąć tymianek i liść laurowy. Umieścić zupę w blenderze, dodać miętę i zmiksować na gładko. Trzymać w cieple. Tymczasem zrumienić pieczarki i ubić ciepłe mleko spieniaczem. Wlać zupę do miseczek, na wierzchu ułożyć pieczarki i po łyżce pianki. Posypać piankę proszkiem grzybowym i podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W