Bulion drobiowy “płynne złoto”
Oceń przepis:
Składniki:
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 3 ząbki zmiażdżonego czosnku
- 3 grubo posiekane czerwone cebule
- 3 marchewki pokrojone na kawałki
- 3 łodygi selera naciowego
- pokrojone na kawałki
- duża szczypta soli morskiej i świeżo mielonego czarnego pieprzu
- 1 cały ekologiczny kurczak
- 1 gałązka tymianku
- 1/3 szklanki natki pietruszki
- 1 liść laurowy
- 1 gałązka estragonu
- 1/3 szklanki liści selera naciowego
- 5 całych ziaren czarnego pieprzu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodaj zmiażdżony czosnek i smaż 2 min do momentu, aż się zezłoci. Dodaj cebulę, marchew i seler. Dopraw warzywa morską solą i świeżo pokruszonym pieprzem, a następnie smaż 8-10 min na małym ogniu. Pokrój kurczaka na części i dodaj do garnka. Wlej tyle zimnej wody, żeby przykryła zawartość i zagotuj. Zwiąż zioła sznurkiem masarskim w bukiet: tymianek, natkę pietruszki, liść laurowy, estragon i liście selera. Włóż zioła do garnka i dodaj ziarna czarnego pieprzu. Po zagotowaniu zmniejsz płomień, częściowo przykryj garnek i gotuj na małym ogniu 2-3 godziny. Przecedź ciecz przez rzadkie płótno. Wybierz przydatne mięso i zachowaj (by użyć do zupy drobiowej lub wykorzystać w innym przepisie). Ostudź bulion i wstaw na noc do lodówki Zbierz z powierzchni zestalony tłuszcz i wyrzuć.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W