Buffalo Wings (smażone skrzydełka)
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach. Jajko czy kura (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka
Składniki:
- 1 kg skrzydełek – z każdego skrzydełka zetnij koniuszek (lotkę) i podziel na dwie części (ramię i przedramię)
- olej do smażenia w głębokim tłuszczu
- kilka łodyżek selera naciowego
Ostry sos:
- 50 g masła
- 2 roztarte ząbki czosnku
- 120 ml gotowego ostrego sosu (tradycyjnie używany jest sos amerykańskiej marki Frank's)
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru
Sos z serem pleśniowym:
- 100 g sera pleśniowego
- 1 bardzo drobno pokrojona mała cebula
- 100 ml maślanki
- 150 ml crème fraîche
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Najlepiej przygotować skrzydełka dzień wcześniej – posyp je hojnie solą, ułóż na kratce drucianej i wstaw na noc do lodówki. Dzięki temu będą bardziej chrupiące po usmażeniu. Wyjmij je z lodówki godzinę przed smażeniem, by doszły do temperatury pokojowej i osusz ręcznikiem papierowym.
Przygotuj sosy. W rondelku rozpuść masło i dodaj czosnek, podgrzej na małym ogniu przez 1-2 minuty, po czym wymieszaj z pozostałymi składnikami. Skosztuj, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Ser pleśniowy rozetrzyj z cebulą, maślanką, crème fraîche i octem.
Do frytkownicy lub dużego rondla wlej olej (nie powinien przekraczać połowy wysokości ścianek). Rozgrzej do temperatury 160ºC. Smaż skrzydełka partiami przez mniej więcej 10 minut, wyjmuj, starannie osączając. Podnieś temperaturę do 190ºC i smaż przez kolejne 2 minuty, aż skrzydełka zrobią z wierzchu chrupiące i nabiorą głębokiej złocistej barwy. Wyłóż do osączenia na ręcznik papierowy.
Usmażone skrzydełka włóż do miski i wymieszaj z ostrym sosem. Podawaj z sosem z sera pleśniowego i łodyżkami selera.
Przygotuj sosy. W rondelku rozpuść masło i dodaj czosnek, podgrzej na małym ogniu przez 1-2 minuty, po czym wymieszaj z pozostałymi składnikami. Skosztuj, w razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Ser pleśniowy rozetrzyj z cebulą, maślanką, crème fraîche i octem.
Do frytkownicy lub dużego rondla wlej olej (nie powinien przekraczać połowy wysokości ścianek). Rozgrzej do temperatury 160ºC. Smaż skrzydełka partiami przez mniej więcej 10 minut, wyjmuj, starannie osączając. Podnieś temperaturę do 190ºC i smaż przez kolejne 2 minuty, aż skrzydełka zrobią z wierzchu chrupiące i nabiorą głębokiej złocistej barwy. Wyłóż do osączenia na ręcznik papierowy.
Usmażone skrzydełka włóż do miski i wymieszaj z ostrym sosem. Podawaj z sosem z sera pleśniowego i łodyżkami selera.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z kurczaka
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W