Budyń waniliowy i czekoladowy
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Minimalista (odc.33)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 625 ml tłustego mleka lub pół na pół mleka i śmietanki
- 160 g cukru
- szczypta soli
- 1 laska wanilii lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- 2 łyżki miękkiego masła (niekoniecznie)
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wlać do małego lub średniego rondla 2 szklanki mleka, dosypać cukier i sól i zagrzać na małym ogniu. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyskrobać małym ostrym nożem ziarenka do mleka, potem wrzucić laskę. Gotować aż zacznie parować. Dokładnie wymieszać pozostałe mleko ze skrobią, żeby nie było grud. Wyłowić laskę wanilii z gotującego się mleka. Wlać rozpuszczoną skrobię, gotować od czasu do czasu mieszając aż masa zacznie gęstnieć i wrzeć, ok. 5 minut. Natychmiast zmniejszyć ogień do bardzo małego i mieszać jeszcze przez ok. 5 minut, aż masa będzie całkiem gęsta. Wmieszać masło i ekstrakt waniliowy, jeśli nie użyliśmy laski wanilii. Wlać masę do litrowej salaterki lub do 4 albo 6 małych miseczek. Przykryć budyń folią, żeby nie zrobił się kożuch (można nie przykrywać, jeśli lubicie kożuch). Schłodzić w lodówce, przechowywać do 24 godz. Można podawać z bitą śmietaną. Jeśli potrzeba, rozbić trzepaczką, żeby usunąć grudy. Aby zrobić budyń czekoladowy: zetrzeć lub posiekać 60 g gorzkiej czekolady. Wmieszać do budyniu razem z czekoladą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W