Brzoskwinie pod kruszonką

Brzoskwinie pod kruszonką
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Anne Burrell

Seria kulinarna:
Sekrety szefowej kuchni (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 5 dojrzałych brzoskwiń bez pestek
  • pokrojonych na kawałki wielkości kęsa
  • otarta skórka i sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • ¼ szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki białego cukru
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • ½ szklanki złocistych rodzynek
  • szczypta soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Wymieszaj w misce pokrojone brzoskwinie ze skórką i sokiem z cytryny. Dodaj resztę składników i wymieszaj. Rozdziel owoce do 6 kokilek. Wymieszaj w malakserze składniki kruszonki oprócz wody. Mieszaj je pulsacyjnie przez 30 sekund. Dodawaj po 1 łyżce wody, aż kruszonka zbije się w grudki. Nałóż ciasto małymi porcyjkami na brzoskwinie tak, żeby je pokryć z prześwitami. Ustaw kokilki na blasze do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20-25 minut, aż owoce puszczą sok i będą gorące, a kruszonka się zrumieni. Podawaj brzoskwinie z dodatkiem lodów waniliowych.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA