Błyszczący kurczak z octem
Oceń przepis:
Przygotował:
Lucinda Scala Quinn
- Seria kulinarna:
- Łatwe przepisy na wielki apetyt
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 8
Składniki:
- 1 szklanka octu z czerwonego wina
- najlepszej jakości
- 2-3 ząbki czosnku
- posiekanego (ok. 2 łyżek)
- 3 gałązki świeżego rozmarynu (ok 1 łyżki posiekanego)
- 2½ kg kurczaka pokrojonego na małe porcje (1 kurczak – na 16 części)
- sól i świeżo zmielony pieprz
- oliwa z pierwszego tłoczenia
- ¾ szklanki rosołu
- może być więcej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Połączyć ocet, czosnek i rozmaryn, odstawić na 15 minut do dwóch godzin. Posypać kawałki kurczaka pieprzem i solą. Rozgrzać na dużym ogniu patelnię o średnicy 35 cm (lub dwie mniejsze patelnie), wlać trochę oliwy i rozprowadzić, by pokryła dno. Ułożyć kawałki kurczaka skórą do dołu, nie za gęsto, aby mięso się nie stykało. Można smażyć porcjami. Powinno skwierczeć podczas smażenia. Nie przesuwać kawałków, niech się smażą kilka minut w tym samym miejscu. Zrumienić po obu stronach, około 10 minut na porcję. Uważać, by kurczak się nie przypalił, można zmniejszyć ogień. Gdy już całe mięso jest usmażone – włożyć je z powrotem na patelnię. Wlać rosół, mieszać, zeskrobując z dna przysmażone „smaczki”. Zmniejszyć ogień, dusić 15-20 minut, niech odparuje. Zwiększyć ogień i wlać ocet z przyprawami. Mieszać 8-10 minut. Ocet odparuje, tworząc na mięsie błyszczącą powłokę. Podawać natychmiast. Można też odstawić do lodówki, a potem odgrzać, dodając trochę rosołu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W