Blanc Manger a la Jeanne

Blanc Manger a la Jeanne
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 66)
Trudność:
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
12

Składniki:

  • 250 ml mleka

  • 250 gr nieobranych migdałów
  • 250 gr cukru
  • 500 ml płynnej śmietanki
  • 8 listków żelatyny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

1. Namocz listki żelatyny w dużej misce z zimną wodą.
2. Zmiksuj dokładnie migdały. Wsyp proszek migdałowy do rondelka. Dodaj mleko, lekko podgrzej po czym stopniowo dodawaj cukier. Gdy wszystko zostanie dobrze wymieszane i masa będzie jednolita, kremowa, zdejmij rondelek z ognia i przelej zawartość do miski. Odsącz żelatynę i wymieszaj z masą w misce.
3. Ubij śmietanę i dodaj powoli ostrożnie mieszając masę. Wklej wszystko do ładnej foremki z ruchomym dnem. Odstaw na 8 godzin do lodówki. Podawać z kandyzowanymi owocami (najlepiej firmy Lillamand) lub z musem malinowym.


Rady Julie:
Jeanne woli migdały nieobrane z uwagi na ich smak oraz wartości odżywcze, ale jeśli chcecie, by deser był nieskazitelnie biały, weźcie migdały obrane.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA