Blanc Manger a la Jeanne
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 66)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
- Ilość osób:
- 12
Składniki:
-
250 ml mleka
- 250 gr nieobranych migdałów
- 250 gr cukru
- 500 ml płynnej śmietanki
- 8 listków żelatyny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
1. Namocz listki żelatyny w dużej misce z zimną wodą.
2. Zmiksuj dokładnie migdały. Wsyp proszek migdałowy do rondelka. Dodaj mleko, lekko podgrzej po czym stopniowo dodawaj cukier. Gdy wszystko zostanie dobrze wymieszane i masa będzie jednolita, kremowa, zdejmij rondelek z ognia i przelej zawartość do miski. Odsącz żelatynę i wymieszaj z masą w misce.
3. Ubij śmietanę i dodaj powoli ostrożnie mieszając masę. Wklej wszystko do ładnej foremki z ruchomym dnem. Odstaw na 8 godzin do lodówki. Podawać z kandyzowanymi owocami (najlepiej firmy Lillamand) lub z musem malinowym.
Rady Julie:
Jeanne woli migdały nieobrane z uwagi na ich smak oraz wartości odżywcze, ale jeśli chcecie, by deser był nieskazitelnie biały, weźcie migdały obrane.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź