Biryani
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska, Kuchnia irańska
Składniki:
- pół łyżeczki szafranu
- 2 i pół łyżki wrzątku
- 350 g opłukanego i osuszonego ryżu basmati (albo innego o długich ziarnach)
- 350 ml wody
- półtorej łyżeczki soli
- 6 łyżek masła ghee
- 400 g drobno posiekanej cebuli
- ćwierć łyżeczki nasion kminu
- pół łyżeczki mielonego kminu
- pół łyżeczki kurkumy
- 500 g mielonej chudej jagnięciny
- pęczek posiekanej natki kolendry
- pół łyżeczki nasion fenkułu
- 300 ml bulionu z kurczaka
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 175°C. Szafran zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut. Zagotować 350 ml wody. Wsypać ryż i osolić. Gotować na średnim ogniu przez 10 minut, ciągle mieszając. Odcedzić.
Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki masła ghee. Dodać cebulę, nasiona kminu i sól. Smażyć przez 3-4 minuty, aż cebula się zeszkli. Dodać mielony kmin i kurkumę. Podsmażyć przez minutę, a następnie dołożyć mięso. Smażyć przez 10 minut, mieszając i rozbijając grudki. Zdjąć z ognia i dodać kolendrę. W garnku albo formie d
Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki masła ghee. Dodać cebulę, nasiona kminu i sól. Smażyć przez 3-4 minuty, aż cebula się zeszkli. Dodać mielony kmin i kurkumę. Podsmażyć przez minutę, a następnie dołożyć mięso. Smażyć przez 10 minut, mieszając i rozbijając grudki. Zdjąć z ognia i dodać kolendrę. W garnku albo formie d
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W