Bibimbap
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Nowe imperium kulinarne (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia koreańska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 100 g pędów paproci orlicy
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 250 g mielonej wieprzowiny
- 150 g korzenia rozwaru
- 2 marchewki
- 150 g kiełków fasoli mung
- 3 garści szpinaku
- ½ główki sałaty lodowej
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 250 g ugotowanego ryżu
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka nasion sezamu
- 3 łyżki pasty chilli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać na patelni łyżkę oleju roślinnego, usmażyć wieprzowinę na złoty kolor, osączyć z tłuszczu i odstawić na bok. Pędy paproci zalać ciepłą wodą, moczyć przez 30 minut, osączyć i pokroić na kawałki. Korzeń rozwaru pokroić w paski. Marchew obrać, pokroić w zapałkę. Sałatę pokroić na cienkie paseczki. Szpinak umyć, osączyć, usunąć ogonki liściowe i posiekać. Zblanszować kiełki w osolonym wrzątku i osączyć. W czterech żaroodpornych miseczkach mocno rozgrzać po trochu oleju roślinnego i sezamowego, włożyć po ¼ ryżu, chwilę smażyć. Na ryżu ułożyć po kolei pędy paproci, korzeń rozwaru, marchew, sałatę, mięso, szpinak i kiełki. Podgrzewać 5 minut. Na wierzchu każdej porcji położyć żółtko, posypać sezamem i podać z pastą chilli w miseczce.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W