Baba ganoush
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sosy, kremy, pasty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia arabska
- Ilość osób:
- 7
Przygotowanie:
Składniki:3 bakłażany
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
sok z 1 cytryny
2 łyżeczki tahini
3 łyżki oliwy
czarny pieprz
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Rozgrzewamy grill w piekarniku do maksymalnej temperatury. Nakłuwamy bakłażany widelcem, układamy na blaszce, wstawiamy pod grill i pieczemy 15-20 minut, aż będą miękkie. Odwracamy w połowie czasu pieczenia. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Ząbki czosnku obieramy, wrzucamy do moździerza, wsypujemy sól i tłuczemy na pastę, dodajemy sok z cytryny i tahini, wszystko razem dobrze mieszamy. Rozcinamy skórkę bakłażanów, wyjmujemy łyżką miąższ, wkładamy do miski, dodajemy pastę z tahini i mieszamy, ew. doprawiamy pieprzem. Przed podaniem skrapiamy oliwą i posypujemy natką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W