Aromatyczna soczewica
Oceń przepis:
Przygotował:
Annabel Langbein
- Seria kulinarna:
- Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Ilość osób:
- 6
Przygotowanie:
Składniki:1 ½ szklanki zielonej soczewicy (najlepiej odmiany puy)
2 łodygi selera naciowego, drobno pokrojone
1 cebula, drobno pokrojona
2 wyciśnięte ząbki czosnku
skórka starta z jednej cytryny
2 łyżki oliwy
do podania:
2 łyżeczki sherry lub octu winnego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucić do garnka i zalać 4 szklankami wody. Gotować bez przykrycia, aż soczewica zmięknie a płyn wyparuje (15-20 minut). Pod koniec można zwiększyć ogień, żeby ją odparować (należy pilnować, żeby się nie przypaliła). Zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem, sherry lub octem. Dodać natkę i wymieszać. Podawać jako dodatek do mięs, na przykład confit z kaczki.
@Annabel Langbein
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W