Amerykańskie pankejki z borówkami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kudłacze na motorach. Jajko czy kura (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Placki i placuszki
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- Proporcje na 8 pankejków o średnicy 20 cm
450 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ½ łyżeczki cynamonu
- 600 ml maślanki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub pesteczki z jednej laski wanilii)
- 3 duże jajka, białka oddzielone od żółtek
- 50 g stopionego masła, plus masło do smażenia pankejków
- 300 g borówek
Masło z syropem klonowym (opcjonalnie):
- 150 g masła
- szczypta cynamonu
- 4 łyżki syropu klonowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cynamonem. Zrób dołek pośrodku. Roztrzep ekstrakt waniliowy lub pesteczki wanilii oraz żółtka i stopione masło z maślanką. Białka ubij na sztywną pianę. Wlej maślankę z dodatkami do dołka w mące, roztrzep na gładko. Dodaj dużą łyżkę piany i wymieszaj, by rozrzedzić ciasto, używając metalowej łyżki. Następnie wymieszaj zresztą piany, delikatnie przegarniając, tak, by piana nie straciła objętości.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i posmaruj odrobiną masła. Wlej mniej więcej półtorej chochelki ciasta – powinno rozlać się na placek o średnicy mniej więcej 20 cm. Posyp placek sporą garścią borówek. W trakcie smażenia ciasto urośnie i borówki w nim się zatopią. Kiedy racuszek podrumieni się u spodu i w połowie zetnie, przewróć go i smaż przez kolejną minutę z drugiej strony. Smaż kolejne pankejki do wykorzystania ciasta.
Masło umieść w miseczce, dodaj szczyptę soli i cynamonu i ręczną trzepaczką roztrzep na puszystą masę, wlewając stopniowo syrop klonowy.
Podawaj pankejki z resztą borówek, łyżką masła z syropem klonowym, ewentualnie skropione dodatkowo syropem.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i posmaruj odrobiną masła. Wlej mniej więcej półtorej chochelki ciasta – powinno rozlać się na placek o średnicy mniej więcej 20 cm. Posyp placek sporą garścią borówek. W trakcie smażenia ciasto urośnie i borówki w nim się zatopią. Kiedy racuszek podrumieni się u spodu i w połowie zetnie, przewróć go i smaż przez kolejną minutę z drugiej strony. Smaż kolejne pankejki do wykorzystania ciasta.
Masło umieść w miseczce, dodaj szczyptę soli i cynamonu i ręczną trzepaczką roztrzep na puszystą masę, wlewając stopniowo syrop klonowy.
Podawaj pankejki z resztą borówek, łyżką masła z syropem klonowym, ewentualnie skropione dodatkowo syropem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Placki i placuszki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W