Amerykańskie pankejki z borówkami

Amerykańskie pankejki z borówkami
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach. Jajko czy kura (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Placki i placuszki
Ilość osób:
4

Składniki:

  • Proporcje na 8 pankejków o średnicy 20 cm
450 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 600 ml maślanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub pesteczki z jednej laski wanilii)
  • 3 duże jajka, białka oddzielone od żółtek
  • 50 g stopionego masła, plus masło do smażenia pankejków
  • 300 g borówek
Masło z syropem klonowym (opcjonalnie):

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cynamonem. Zrób dołek pośrodku. Roztrzep ekstrakt waniliowy lub pesteczki wanilii oraz żółtka i stopione masło z maślanką. Białka ubij na sztywną pianę. Wlej maślankę z dodatkami do dołka w mące, roztrzep na gładko. Dodaj dużą łyżkę piany i wymieszaj, by rozrzedzić ciasto, używając metalowej łyżki. Następnie wymieszaj zresztą piany, delikatnie przegarniając, tak, by piana nie straciła objętości.

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i posmaruj odrobiną masła. Wlej mniej więcej półtorej chochelki ciasta – powinno rozlać się na placek o średnicy mniej więcej 20 cm. Posyp placek sporą garścią borówek. W trakcie smażenia ciasto urośnie i borówki w nim się zatopią. Kiedy racuszek podrumieni się u spodu i w połowie zetnie, przewróć go i smaż przez kolejną minutę z drugiej strony. Smaż kolejne pankejki do wykorzystania ciasta.

Masło umieść w miseczce, dodaj szczyptę soli i cynamonu i ręczną trzepaczką roztrzep na puszystą masę, wlewając stopniowo syrop klonowy.

Podawaj pankejki z resztą borówek, łyżką masła z syropem klonowym, ewentualnie skropione dodatkowo syropem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA