74.awokado z krewetkami w różowym sosie
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni (odc.74)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Ilość osób:
- 2
Przygotowanie:
Składniki6 dużych, ugotowanych krewetek królewskich
2 awokado
sok z ½ cytryny
½ łyżeczki kminu
1 łyżeczka soli gruboziarnistej
½ łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu
½ łyżeczki oliwy z pierwszego tłoczenia
świeżo zmielony, czarny pieprz
Składniki różowego sosu
150 ml majonezu
50 ml keczupu
nieco sosu worcestershire
nieco tabasco
sok z ½ cytryny
1 rozgnieciony ząbek czosnku
nieco esencji sardelowej
Przygotowanie
Rozciąć awokado na pół, wyjąć pestki i wyjąć miąższ łyżką tak, by powstały długie plastry, a skórka pozostała nienaruszona. Miąższ skropić sokiem z ½ cytryny i oliwą, posypać przyprawami, solą gruboziarnistą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Wystudzone, ugotowane krewetki pokroić w kawałki. W miseczce wymieszać składniki sosu. Polać nim krewetki. Nałożyć do połówek skórki awokado. Na wierzchu przykryć plastrami awokado, żeby nie było widać krewetek. Podawać natychmiast.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W