60.łopatka wieprzowa i pilaw z buraków
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni (odc.60)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia łotewska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki dania mięsnego
4 grube plastry łopatki wieprzowej
sól i świeżo zmielony, czarny pieprz
mąka pszenna
1 łyżka stołowa oliwy
2 łyżeczki kminku
350 ml wywaru drobiowego
250 ml białego wina lub cydru
1 liść laurowy
1 łyżka stołowa masła
Składniki pilawu z buraków
500g buraków, obranych i pokrojonych w duże kawałki
1 średnia szalotka, obrana i pokrojona
1 ząbek czosnku, obrany i pokrojony
500 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
10-12 ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka cukru
sól
25g masła
Do podania
100g kwaśniej, gęstej śmietany
2 drobno posiekane gałązki koperku
Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 150°C. Doprawić mięso solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Obtoczyć w mące i strzepnąć jej nadmiar. W żaroodpornej brytfannie rozgrzać oliwę, smażyć płaty mięsa, aż będą złocistobrązowe po obu stronach. Dorzucić na tłuszcz kminek, chwilę smażyć. Dolać wino lub cydry. Gotować przez 2 minuty. Dolać wywar drobiowy, wrzucić liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na godzinę, aż mięso będzie miękkie. Gdy mięso się upiecze, wyjąć z sosu i trzymać w ciepły miejscu. Sos przelać do czystego rondla, gotować na silnym ogniu, aż odparuje i zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać masło, wymieszać i w razie potrzeby doprawić do smaku.
Przygotować pilaw z buraków
Wrzucić buraki, szalotki i czosnek w robocie kuchennym. Miksować, aż warzywa będą rozmiaru ziaren ryżu. Przełożyć je do rondla, który można wstawić do piekarnika. Rozkruszyć ziarna pieprzu, wlać wywar i dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, wstawić do rozgrzanego piekarnika na 40 minut. Gdy będą miękkie, wyjąć z piekarnika, dodać masło, sól i cukier. Wymieszać widelcem.
Wymieszać koperek ze śmietaną. Podawać gotowe danie, nakładając mięso na talerz, obok umieszczając porcję buraków i sosu. Polać sosem spod pieczeni.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W