39.krewetki tygrysie suahili z ryżem kokosowym
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni (odc.39)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza
- Ilość osób:
- 2
Przygotowanie:
Składniki dania głównego3 łyżki stołowe oliwy
1 duża, drobno posiekana cebula
3 drobno posiekane ząbki czosnku
drobno posiekany 2 cm kawałek świeżego imbiru
8 surowych krewetek tygrysich bez pancerzy
sól i świeżo zmielony, czarny pieprz
sok z 2 limonek
mały pęczek drobno posiekanej, świeżej kolendry
2 łyżki stołowe pasty tamaryndowej
2 łyżki stołowe zagęszczonego mleka kokosowego
3 drobno posiekane pomidory bez skórki
Składniki ryżu kokosowego
2 łyżki stołowe oliwy
¼ drobno posiekanej cebuli
150g opłukanego ryżu basmati
300 ml mleka kokosowego
garść posiekanej kolendry
Przygotowanie krewetek
Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, wlać oliwę, przez minutę smażyć cebulę, czosnek i imbir. Dodać krewetki, doprawić solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Dolać sok z limonki, wrzucić kolendrę, wymieszać. Dodać pastę z tamaryndowca, zagęszczone mleko kokosowe i pomidory. Smażyć 2-3 minuty. Zdjąć z ognia, trzymać w cieple.
Przygotowanie ryżu kokosowego
Rozgrzać oliwę w garnku, na małym ogniu usmażyć cebulę, aż zmięknie. Nie może zbrązowieć. Dosypać ryż, wymieszać. Wlać mleko kokosowe i dość wody, żeby płyn przykrył ryż. Gotować 15-20 minut, aż ryż będzie miękki i wchłonie cały płyn. Dodać kolendrę, wymieszać, podawać natychmiast z krewetkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W