16.chłodnik błyskawiczny
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni (odc.16)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki350g ugotowanych, obranych i pokrojonych buraków
1 starta cebula
1 łyżeczka tartego chrzanu
750g chudego, gęstego jogurtu
½ łyżeczki soli selerowej
1 łyżka stołowa octu z cydru
½ łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu
do 300 ml wywaru drobiowego lub mleka
4 drobno posiekane dymki
Przygotowanie
W robocie kuchennym zmiksować buraki, cebulę, chrzan, jogurt, sól selerową, ocet i czarny pieprz. Gdy płyn osiągnie pożądaną konsystencję, rozrzedzić go wywarem drobiowym lub mlekiem.
Można podawać na zimno lub na ciepło. Wtedy należy podgrzać na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Doprawić do smaku. Wylać na talerze, posypać posiekaną dymką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zupy
Kuchnia międzynarodowa
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W