15.ziemniaki shakuti z pastą kokosową
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Sobota w kuchni (odc.15)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki pasty2 łyżeczki oleju roślinnego
3 goździki
½ laski cynamonu
2 łyżeczki maku
½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
4 suszone, czerwone chilli lub 1 łyżeczka sproszkowanego chilli
75g wiórków kokosowych
4 ząbki czosnku
2 średnie cebule
Składniki curry
4 łyżeczki oleju roślinnego
4 duże ziemniaki pokrojone w 0,5 cm kostkę
1 puszka posiekanych pomidorów
200g gotowanego, zielonego groszku
1 łyżeczka soli
Przygotowanie pasty
Na patelni rozgrzać olej, przez 1 minutę smażyć goździki, cynamon, mak, pieprz i papryczki chilli.
Na drugiej, suchej patelni uprażyć wiórki na złotobrązowo. Do miksera wrzucić usmażone przyprawy, wiórki, czosnek i cebulę. Zmiksować na pastę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić ziemniaki, przykryć i smażyć 2 minuty. Dodać pastę, pomidory, groszek i sól. Wymieszać, przykryć i dusić 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Podawać gorące z grubymi kromkami tostowanego chleba.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W