Artykuły
Produkty
Potrawy na upały
Na lato czekamy przez cały rok. Słońce, wakacje i gorące dni. Lecz gdy upały dadzą nam się we znaki pragniemy, by się jak najszybciej się skończyły. C...
Czytaj więcejZiemniak - owoc pożądania
Ta niepozorna, szara bulwa jest podstawą pożywienia w wielu rejonach świata. Warzywo to nie raz było powodem politycznych i gospodarczych nieporozumie...
Czytaj więcejNaturalne przysmaki Francji
Sztuka gastronomiczna ma przede wszystkim zaspokajać potrzebę smaku. Jednak ci, którzy mają na uwadze także zdrowie człowieka i dbałość o środo...
Czytaj więcejPolskie sery zagrodowe
Rzecznik i promotor lokalnych serowarów Gieno Mientkiewicz w programie "Przez dziurke od sera" odwiedza polskie gospodarstwa, w których prod...
Czytaj więcejNajostrzejsze przyprawy świata
Odkąd na świecie zapanowała moda na pikantną kuchnię meksykańską, tajską czy indyjską, nabraliśmy ochoty ma ostre smaki. Najostrzejsze odmiany paprycz...
Czytaj więcejŻywność ekologiczna
Ekologia należy do najpopularniejszych i najprężniej rozwijających się nauk. Coraz więcej ludzi chce mieszkać, pracować, podróżować, kupować i...
Czytaj więcejMąka - rodzaje i typy
Wszelkie ciasta, ciasteczka czy pieczywo nie istniałyby gdyby nie podstawowy składnik tych wypieków, a mianowicie mąka. Znana od setek lat, do...
Czytaj więcejMakarony
Historia makaronu jest długa jak spaghetti i kręta jak fusilli. Do tej pory trwa bój o to, kto i kiedy jako pierwszy przyrządził makaronowe dan...
Czytaj więcejOwoce tropikalne
Tropikalne smaki kojarzą się ze słońcem, słodyczą i orzeźwieniem, w dużej mierze dzięki soczystym owocom, które najlepiej oddają klimat tych up...
Czytaj więcejPomidory – złote jabłka
Dawniej uważane były za niejadalne i trujące. Obecnie nie wyobrażamy sobie bez nich kulinariów. Mowa o pomidorach, kiedyś jadanych u nas tylko...
Czytaj więcejSmaki Neapolu
Cienkie, płaskie placki przyrządzane z mąki i wody jadano już w starożytności. To one stały się punktem wyjścia dla współczesnej, jakże lubiane...
Czytaj więcejNajsłynniejsze przepisy
Niektóre potrawy, które obecnie uznawane są za ikony smaku, wcale nie wyszły spod ręki najwybitniejszych kucharzy, choć większość z pewn...
Czytaj więcejMiód
Prawie wszyscy lubimy miód, a jeśli nawet nie, to doceniamy jego walory. Miód od zawsze kojarzył się z dobrobytem. Był też pierwszym śro...
Czytaj więcejPotrawy na zimę
Zima to dość uciążliwa pora roku dla naszych organizmów. Brak słońca, mróz i często dość ponury obraz za oknem nie nastrajają zbyt pozyt...
Czytaj więcejRodzaje chleba i historia pieczywa
Od tysięcy lat jest jednym z podstawowych produktów żywnościowych w diecie człowieka. Jest ważnym symbolem religijnym, a także elementem tradyc...
Czytaj więcejJesienne produkty sezonowe
Jesień to wspaniała pora dla smakoszy produktów sezonowych. Mamy teraz prawdziwy wysyp warzyw, z których można przygotować rozmaitość po...
Czytaj więcejRegiony winiarskie - świat
AUSTRALIA Uprawa i produkcja wina w Australii niezwykle prężnie się rozwija. Przeważają wypróbowane szczepy winorośli jak np. Cabernet Sauv...
Czytaj więcejRegiony winiarskie - Europa
WŁOCHY Jeden z najstarszych krajów, w których uprawia się winorośl, gdzie winnice rozciągają się od Sycylii aż po Piemont i Lombardię...
Czytaj więcej