Artykuły
Produkty
Bób - warzywo sezonowe
Bób to warzywo, które właśnie latem, na przełomie czerwca i lipca, dominuje na straganach. Nie jest ono wynalazkiem naszych czasów, lecz pamięta najst...
Czytaj więcejŚniadanie - miły początek dnia
Jajko na miękko, czy jajecznica, wędlina czy smażona kiełbaska, a może wersja lekka - rogalik z masłem i dżemem plus kawa? Który zestaw śniadan...
Czytaj więcejNowalijki
Wraz z wiosną pojawiają się pierwsze młode warzywa – nowalijki, które kuszą soczystymi kolorami i świeżym zapachem. Czyż młode ziemniaczk...
Czytaj więcejMaj miesiącem szparagów
Szparagi uchodzą za wykwintne warzywo, przez co nieczęsto goszczą na naszych stołach. To wielki błąd, ponieważ są źródłem wielu witamin i skład...
Czytaj więcejZioła i przyprawy
Wiele wojen stoczono o te wspaniałe, aromatyczne rośliny. Na przestrzeni wieków w różnych zakątkach świata odkrywano nowe gatunki zi&oac...
Czytaj więcejPrzepis na walentynki
Powiedzenie "przez żołądek do serca" powstało nie bez przyczyny. Smakowite jedzenie i wyborne trunki wprawiają nas w dobry nastrój i pobudzają...
Czytaj więcejSłodycze - desery, ciasta, czekoladki i pralinki
Wielu z nas nie potrafi oprzeć się łakociom w postaci ciast, ciasteczek i słodkich deserów. Bez takich produktów jak miód czy cuk...
Czytaj więcejBeaujolais Nouveau
Jak co roku, w trzeci czwartek miesiąca, w wielu restauracjach i winiarniach rozpocznie się wielka degustacja młodego i znanego już na całym świecie w...
Czytaj więcejTajskie składniki i przyprawy
Bazylia tajska. Ma dość charakterystyczną postać, małe włochate listki, cytrynowy aromat lub anyżkowy posmak. Zazwyczaj używa się jej do posypywana sa...
Czytaj więcejSery hiszpańskie
CABRALES Ser hiszpański zaliczany do serów farmerskich. Wytwarzany jest z mleka krowiego, ale czasem miesza się je z mlekiem kozim lub owczym...
Czytaj więcejSery holenderskie
EDAM Ma cylindryczny kształt, jest typowym serem holenderskim wytwarzanym z sera krowiego. Zaliczany jest do serow półtwardych dojrzewających p...
Czytaj więcejSery szwajcarskie
APPENZELLERPopularny ser szwajcarski zaliczany do serów twardych wytwarzanych z mleka krowiego. Produkowany jest w północno - wschodniej...
Czytaj więcejSery greckie
FETAFeta to najbardziej charakterystyczny i znany ser grecki. Jest wytwarzana tradycyjnymi metodami z mleka owiec i kóz. Używany jest jako ser...
Czytaj więcejSery włoskie
FONTINA Krowi ser półtwardy produkowany na północy Włoch w regionie Valle d’Aosta. Jest bardzo delikatny w smaku, a gdy już dojrze...
Czytaj więcejŻurawina amerykańska
Żurawina amerykańska jest dostępna w tak wielu formach, że ciężko wymyśleć danie, do którego by nie pasowała. Nie tylko podnosi walory smakowe...
Czytaj więcejSery francuskie
BRIE DE MEAUXSer zaliczany do serów miękkich z białą pleśniową skórką. Uznany jednych z najstarszych serów francuskich. Produko...
Czytaj więcejTruskawki
Czerwone, soczyste i niezwykle smaczne. O czym mowa? Oczywiście o truskawkach. Te owoce to prawdziwy rarytas, cieszący nie tylko nasze podniebienia, a...
Czytaj więcejWino - instrukcja obsługi
"Wino - instrukcja obsługi", to poradnik dla tych, którzy wino lubią albo chcą polubić. To przewodnik, który pomoże postawić pierwsze kroki w fascynuj...
Czytaj więcej